eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Navracsics: Európa a növekedésre épít, nem a megszorításra

A pénzügyi válságból kivezető út az Európai Néppárt szerint nem a megszorításokon, hanem a növekedés programján keresztül vezet - mondta el az InfoRádióban a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának vezetője. Navracsics Tibor a Néppárthoz tartozó szervezetek frakcióvezetőinek brüsszeli tanácskozását követően az InfoRádiónak azt mondta: a Fidesz részt vesz a szombati nemzeti csúcson, bár az céljait nézve bizonytalan rendezvénynek ígérkezik.

A pénzügyi válság nemzetközi. Ebben a helyzetben mindenhol nemzeti csúcsokkal próbálnak megoldást keresni? Mindenki "nemzeti csúcsozik" Brüsszelben?

Nem, maga a megoldás itt nem ismert, más országokban általában világos, elhatárolt felelősségi alakzatok mentén politizálnak, azaz a kormányok és az ellenzék is teszi a dolgát.

Ön hogy látja: az európai országokat sújtó válságot a tagállamoknak együtt kell kezelni vagy elegendőek a nemzeti kormányok válaszai?

Felmerült az európai megoldás vagy egy koordinált válasz szükségszerűsége, de abban maradtunk, hogy alapcélokat rögzítünk, előbbire ugyanis kicsi a remény. Az alapcélokat aztán minden politikus képviseli a saját országában. Az Európai Néppárt ezek között rögzítette a szociális piacgazdaság eszményét és a gazdasági növekedés szükségességét, többen gondolják ugyanis azt, hogy nem a megszorítás, hanem a növekedés vezet ki a jelenlegi helyzetből. Sőt, nem is találkoztam olyan véleménnyel, amely szerint megszorításra lenne szükség, ezt egyedül Magyarország alkalmazza most. Mások véleménye szerint jelenleg a kis- és közepes vállalkozásokat kell támogatni, valamint a kutatás-fejlesztés, az innovációs ipar számára kell többletforrásokat biztosítani.

Részt vesz a Fidesz a szombaton megrendezendő nemzeti csúcson?

Igen, úgy döntöttünk, hogy részt veszünk. Bár egyelőre a testület képlékenynek tűnik, célja pedig nehezen körvonalazható, de ott leszünk mi is.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×