eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Gyurcsány: A tudásba kell befektetni

A foglalkoztatás bővítése lehet a gazdasági növekedés elsődleges forrása - mondta a miniszterelnök a Megegyezés című vitairatról tartott politikai vitanapon. Gyurcsány Ferenc szerint a munkaerőpiac kínálati oldalán vannak problémák, így az oktatásra és a szociális rendszer átalakítására van szükség. A dokumentumot továbbra is csak az MSZP támogatja.

A miniszterelnök szerint foglalkoztatási problémák miatt alacsony a magyar gazdaság növekedése, a GDP bővülés másik forrásában, a befektetésekben nincs hiány. Gyurcsány Ferenc a Megegyezés című vitairatáról tartott politikai vitanapon azt mondta, az elmúlt 10 évben mindig 3 millió 900 ezer fő körül mozgott a foglalkoztatottak száma, ezt egy kormány sem tudta csökkenteni, ráadásul szerinte a munkaerőpiacon nem a keresleti, hanem a kínálati oldalon vannak problémák, ezen az oldalon pedig szerinte nehezebb beavatkozni.

Gyurcsány Ferenc kiemelte: ezen az oldalon a szociális rendszert és a képzési rendszert kell átalakítani döntően, ugyanis ennek a kettőnek van kulcshatása a kínálati oldalra. Ehhez társul harmadikként az adó- és járulékügyek - tette hozzá. A Megegyezés azt javasolja, hogy ha ez a helyzet, akkor ezzel a három dologgal nézzünk alapvetően szembe - hangsúlyozta a kormányfő.

A miniszterelnök az oktatás hosszútávú reformját tartalmazó Új tudás programról azt mondta, "nincs az az adócsökkentés, amiért engedném lebeszélni magunkat erről". Az út a munkához program pedig a "segély helyett munkát" elvet érvényesíti: a miniszterelnök úgy véli, 200 ezren élnek szociális segélyből, harmaduk viszont kaphatna munkát.

Az MSZP vezérszónoka kifogásolta, hogy a Fidesz és a KDNP frakcióból mindössze néhány képviselő volt jelen a vitanapon, jóllehet korábban szavazni akartak a dokumentumról. Lendvai Ildikó támadta a Fideszt, mert szerinte az ellenzéki pártnak nincs programja.

Navracsics Tibor, a Fidesz vezérszónoka a Megegyezéssel kapcsolatos elemzői és szakértői véleményeket idézte.

"Az egyik jelző, ami a Megegyezést illeti, hogy pocsék, mondta ezt a portfolio.hu vezető elemzője. A másik, hogy hiteltelen, mondta ezt a Standard and Poor's elemzője. A Deloitte szerint kockázatos, valaki szerint ez csak tovább bonyolítja a helyzetet, és azt is szokták mondani, hogy ez a dolgozat csak egy tematizálási kísérlet, hogy másról folyjék a szó" - fejtette ki a Fidesz politikusa.

Az SZDSZ vezérszónoka elmondta, számukra támogatható a Megegyezésben a szakképzési ösztöndíj, az oktatási program, és a költségvetési hiány továbbcsökkentése is. Kóka János ugyanakkor megjegyezte, több pénzt kell hagyni az állampolgárok és a cégek zsebében.

A frakcióvezető úgy fogalmazott, 40 év után az állam ne akarjon okosabb lenni a cégeknél. Kóka János szerint az oktatásból és az egészségügyből nem vonható ki több pénzt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×