eur:
391.24
usd:
366.49
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Matolcsy: A magyar a legigazságtalanabb adórendszer a világon

Az Orbán-kormány gazdasági minisztere szerint a magyar adórendszer nemcsak a munkavállalókat és a vállalkozásokat bünteti, hanem a gyermekvállalást is. Matolcsy György a II. Média-család-politika konferencián egymillió munkahely megteremtését, adó- és járulékcsökkentést, valamint az uniós pénzek igazságosabb elosztását szorgalmazta.

Matolcsy György szerint a neoliberális gazdaságpolitika csak a piacot, a versenyt és a profitot veszi figyelembe, azt pedig nem, hogy azok az értékek, amiket a piac használ, valójában a családban születnek. Az Orbán-kormány gazdasági minisztere a II. Média-család-politika konferencián azt mondta: a magyar gazdaság legnagyobb problémája az alacsony foglalkoztatás.

A politikus hangsúlyozta: Magyarországon rendkívül alacsony az aktivitási ráta, foglalkoztatási és aktivitási válság van.

Az EU tagállamaiban 63-65 százalék körüli a foglalkoztatottság, Magyarországon viszont csak 57 százalék körül volt 2006-ban, most már csak 56 százalékon áll - tette hozzá.

Matolcsy György szerint a magyar szülőképes nők eggyel több gyermeket szeretnének, mint ahányat vállalni tudnak. Ha ezek a gyermekek megszületnének, megszűnnének a népesedési, így a foglalkoztatási problémák is. A közgazdász szerint azokon a területeken kell bővíteni a foglalkoztatást, amelyeken nagyon rosszul áll Magyarország, nagyobb hangsúlyt kell fektetni a részmunkaidős foglalkoztatásra, a 24 év alattiak, az 55 év felettiek és a nők munkavállalására.

A volt miniszter kijelentette: a jövőben a gazdasági növekedést kell a gazdaságpolitika fókuszába állítani, ehhez pedig egymillió munkahelyet kell teremteni, és csökkenteni kell az adó- és járulékok mértékét.

"A mai magyar adórendszer a világ egyik legigazságtalanabb adórendszere, mert bünteti a családot, bünteti a családoknál a gyermekvállalást. Az üzleti életben ma már mindenki elfogadja, hogy a magyar adórendszer bünteti a vállalkozást, a munkavállalói világban mindenki elfogadja, hogy a magyar adórendszer bünteti a munkavállalást, de van egy harmadik: a magyar adórendszer bünteti a gyermekvállalást is" - emelte ki a politikus.

Matolcsy György ezért a családi adózás bevezetését szorgalmazza, emellett átalakítaná az uniós pénzek elosztási rendszerét, mert szerinte irreálisan kevés EU-s forrás jut a kis- és középvállalkozásoknak, amelyek robbanásszerűen bővíthetnék a foglalkoztatást.

A II. Média-Család-politika című konferencián az InfoRádió elnyerte a Családbarát Média díjat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×