eur:
391.05
usd:
366.08
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

A megfigyelési botrány újabb hullámai - a nap hírei

A pénzügyminiszter szerint csak a Robin Hood-adóból lehet pénzt szerezni a távhődíj kompenzálására; egyhangú szavazással kizárta soraiból Almássy Kornélt az MDF parlamenti frakciója; várhatóan hétfőn leáll a 4-es metró építése a beruházó és a kivitelező pénzügyi vitája miatt - a nap legfontosabb hírei.

A pénzügyminiszter szerint nem lesz pénz a távhődíj kompenzálására, ha az Országgyűlés nem fogadja el az úgynevezett Robin Hood-adót. Veres János hozzátette: tudomásul vette a kormány döntését, de továbbra is az a véleménye, hogy nem alanyi jogon, hanem szociális alapon kellene a kompenzációt bevezetni. A miniszter szerint a távhődíj-kompenzációra csak az energetikai cégek megadóztatásával lehet előteremteni a szükséges pénzt. Közben a miniszterelnök a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének rendezvényén arról beszélt, hogy a maastrichti követelménynek megfelelő mértékű államháztartási hiányt tervez a kormány a jövő évi költségvetésbe. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a 2009-es büdzsé az első az elmúlt 18 évben, amely a választás előtti évben a korábbinál kisebb deficitet tervez.

A Fidesz elnöke szerint a törvényt és a demokráciát is megsértették a titkosszolgálatok a megfigyelési üggyel, a szervezetek irányítóit súlyos felelősség terheli. Orbán Viktor azt mondta: elfogadhatatlannak tartja, hogy a titkosszolgálatok beavatkoztak a magyar politikai életbe. Emlékeztetett arra: ha véletlenül egy megfigyelés során lehallgatnak egy képviselőt, akkor arról azonnal tájékoztatni kell a politikust, ám ez nem történt meg ebben az esetben.

Egyhangú szavazással kizárta soraiból Almássy Kornélt a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportja - közölte az ellenzéki párt frakcióvezetője. Herényi Károly az InfoRádiónak elmondta: Almássy Kornél politikája az elmúlt időszakban vállalhatatlanná vált egy konzervatív párt számára. Közben Almássy Kornél úgy nyilatkozott: törvénytelennek és ezáltal semmisnek tekinti kizárását, mivel szerinte az ügyben az országos választmány jogosult dönteni.

Várhatóan hétfőn leáll a 4-es metró építése. Az állomások kivitelezését illetve az alagútfúrást végző Bamco Konzorcium közölte: mintegy 37 milliárd forint többletköltséget fizettetne ki a beruházó DBR Metró Projekt Igazgatósággal. A DBR szerint a Bamco szerződésszegést követ el, ha felfüggeszti a munkát. A Bamco az elmúlt másfél évben 150 többletköltség-követelést nyújtott be, amelyből a beruházó 25-öt jogosnak tartott, ezért a mintegy 1,6 milliárd forint kifizetését már megkezdték.

Sikeresnek értékelte a kétórás figyelmeztető munkabeszüntetést az egri kórházban a sztrájkbizottság elnöke. Hegyaljai Judit az InfoRádióban elmondta: 9 és 11 óra között a kórházi dolgozók több mint a fele sztrájkolt, ennek ellenére folyamatos volt a betegellátás. Az érdekképviseleti vezető emlékeztetett arra: a munkabeszüntetést azután szervezték meg, hogy az intézményben működő szakszervezetek követelése ellenére a Heves Megyei Önkormányzat nem bontotta fel a működtetésre vonatkozó, a HospInvest Zrt.-vel kötött szerződést.Magyarországon eddig nem találtak melaminnal szennyezett kínai tejpormaradványokat a csokoládékban és a kekszekben, de a lehetőség megvan, hogy Európába is kerülhetett ezekből a termékekből - közölte a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal főigazgatója. Szeitzné Szabó Mária az InfoRádióban elmondta: a melamin hatása dózis és testsúlyfüggő is, ezért elsősorban a gyermekek lehetnek veszélyeztetettek, valamint azok, akik jelentős mennyiségben fogyasztanának szennyezett élelmiszert.

Ötpárti egyeztetésre kérte az igazságügyi és rendészeti minisztert a rendőrök elleni támadások miatt a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége. A szakszervezet szerint tarthatatlan az az állapot, hogy az utcai tüntetők rendszeresen rátámadnak a rendezvények biztosításában részt vevő rendőrökre, ezért szigorúbb törvényi szabályozásra lenne szükség.

Feltehetően egymilliárd forint értékben csempészett Magyarországra kábítószert az elmúlt két évben egy bűnözői csoport. Bucsek Gábor, a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni főosztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: a drog Dél-Amerikából származik, és egy Belgiumban élő, 60 éves magyar állampolgárságú férfi irányításával került Hollandiába, majd onnan Magyarországra, elsősorban a fővárosba és a Balaton környékére.

Nagyobb összegű tartozás miatt lelőtte hitelezőjét és annak kislányát egy 23 éves férfi Ózdon - közölte a Borsod-Abaúj Zemplén megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Egyedné Novodonszki Éva az InfoRádióban elmondta: az 53 éves férfi és 9 éves lánya eltűnését egy hozzátartozó jelentette a rendőrségnek. Hozzátette: a sértettnek nagyobb összeggel tartozott a gyilkossággal gyanúsított 23 éves ózdi férfi.

Átrepült a La Manche-csatorna felett hátára erősített, házi készítésű, lökhajtásos motorokkal felszerelt szárnyakkal a svájci Yves Rossy. Az Airbus-pilótaként dolgozó férfi a franciaországi Calais-ból indult; útja első felét repülővel tette meg, abból ugrott ki 2400 méter magasan, de már előtte begyújtotta négy hajtóművét. Rövid szabadesés után kinyitotta a szárnyakat, majd tíz perc alatt meg érkezett az angliai Dover közelébe, ahol ejtőernyővel ért földet.

Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×