eur:
389.22
usd:
362.61
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Veszélytelen könnygáz nem létezik - mondja a toxikológus

A könnygáz belélegzése okozhat különböző tüneteket, de rosszullét miatt senki sem került kórházba a hétvégi utcai zavarások után - mondta az InfoRádiónak a Péterfy Sándor Utcai Kórház toxikológusa. Zacher Gábor hozzátette: úgy tudják, hogy a rendőrség a korábbiaknál erősebb hatóanyagú könnygázt használt a hétvégén, amely akár halált is okozhat, ha közelről, nagy mennyiségben lélegzik be.

Senki sem jelentkezett a Péterfy Sándor Utcai Kórház toxikológiai osztályán azért, mert egészségkárosodást szenvedett a könnygáztól a hétvégén - mondta az InfoRádiónak Zacher Gábor, az intézmény főorvosa. A toxikológus hozzátette: telefonon néhányan megkeresték a kórházat, hogy érdeklődjenek.

A szakértő hallott olyan híreket, miszerint a rendőrség ez alkalommal nem az eddig használt malononitrilt, paprika- vagy borssprayt, hanem a dibenzo-xazepin (CR) nevű anyagot vetette be. Ez a szakirodalom szerint is okozhat komolyabb légúti problémákat - jegyezte meg a toxikológus.

A toxikológus szerint nem valószínű, hogy a CR belélegzésének hatására - mint arról néhányan beszámoltak - vért hányna valaki. Inkább arról lehetett szó, hogy a száj nyálkahártyája és a légutak megsérültek, az erőltetett köhögés miatt a köpet véressé vált.

A CR nagy töménységben, közelről belélegezve egyébként akár halált is okozhat, hiszen hatására például toxikus tüdővizenyő alakulhat ki - magyarázta Zacher Gábor. Hangsúlyozva: nagyon kis százalékban fordulnak elő olyan szövődmények, amelyek a betegek életét veszélyeztetnék.

Az elmúlt évek zavargásai után több embert vittek be a Péterfy Sándor Utcai Kórházba a rendőrség által bevetett könnygáz miatti kialakult felsőlégúti panaszokkal, gyulladásos szemelváltozásokkal. Huszonnégy óránál tovább egyetlen beteg sem maradt az intézményben - fűzte hozzá Zacher Gábor.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×