eur:
389.05
usd:
361.98
bux:
67998.62
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Robin Hood megállítja Gyurcsány Ferenc eszét

Egy ügyes miniszterelnöki blog pozitív dolgokkal is foglalkozik, így éppen ideje volt, hogy Robin Hood felüsse fejét Gyurcsány Ferenc internetes naplójában. A szegények védelmezője megérkezett, és most a kormányfő elmagyarázza, miért igazságos, hogy a távfűtéses lakásban élőket két évig megtámogassák az energiacégek. Utóbbiakat most éppen az ellenzék védelmezné - ettől áll meg a kormányfő esze.

"Beszéljük meg ezt a Robin Hood adót!" - indul fiatalos lendülettel a kormányfő által jegyzett támogatás-energetikai értekezés a blogban. "Abból célszerű kiindulni, hogy miért szükséges a távfűtéses lakásban élőknek segítséget nyújtani. A legegyszerűbb válasz szerint azért, mert egy távfűtéses lakásban élő család fűtési költsége nagyjából kétszerese annak, amit egyedi fűtésű házban fizetnének. Ez azért igazságtalan, mert nem tudja befolyásolni az ott lakó. A lakások jelentős részében nem lehet szabályozni és mérni egyedileg a hőmennyiséget. Ez a jelentős rezsiköltség ráadásul leértékeli a lakást is. Teljesen világos, hogy ezen változtatni kell."

Az viszont nem teljesen világos, hogy akik korábban - állami segítséggel - átalakították házukat/lakásukat, így most olcsóbb számukra a fűtés, azok is részesednek-e Robin Hood jótékonykodásából, avagy takarékosságot szolgáló beruházásuk jutalmaként kimaradnak a körből.

Mert bizony haladni kell a korral, erre figyelmeztet a Gyurcsány-blog is: "Az elsődleges cél persze az, hogy a mainál sokkal hatékonyabb fűtési rendszerek működjenek a távfűtésben is, amelyek nem pazarolják az energiát. A fűtőműveket, a vezetékrendszereket, a lakásokat is korszerűsíteni kell. Ehhez a kormány úgy tudja a legtöbbet hozzátenni, hogy megnyit olyan alapokat, amelyek elősegítik, hogy egyedileg szabályozható és mérhető legyen a lakás fűtésére felhasznált energia, hogy aki akar, az tudjon takarékoskodni is. Ezzel párhuzamosan pedig fel kell gyorsítani a panellakás rekonstrukciót, hogy mindenki szigeteltethesse a házát, lakását, aki csak akarja. Ezt a csomagot a kormány összerakta a következő kettő évre. Tehát azt hiszem, hatékony irányból közelítjük meg a kérdést: lehessen szabályozni és legyen érdekeltség a takarékoskodásra."

"A másik alapkérdés, hogy honnan vegyük elő ezt a pénzt?" Itt jön, ugye, a lényeg, mert sajnos a jó öreg Robin Hood csak nevet adott az akciónak, pénzt, azt nem. A költségvetés szóba sem jöhet - figyelmeztet a kormányfő.

Mint mondja: "a mi álláspontunk viszont az, hogy fizessék alapvetően az energiacégek, amelyek egyébként nem kis részben gazdagodtak az elmúlt időszak növekvő energia áraiból. Ezeknek a cégeknek a többsége magántulajdonban, nagyobb része külföldi tulajdonban van. Szerintem ezek a cégek felelősséggel tartoznak a fogyasztóik iránt. Hiszen saját fogyasztóik fizetőképességét kell megőrizni. Van, aki azt mondja, hogy a magasabb adóteherrel járó költségeiket majd áthárítják a fogyasztókra. Csakhogy ezt nem tudják megtenni! Az ár, amit ők alkalmaznak, az ellenőrzött ár. A távfűtés ára nem szabadpiaci ár. Nem úgy megy az, hogy a hasára üt valaki, és azt mondja: akkor felemelem az árat.

Az tehát a helyzet, hogy az ellenzék hirtelen elkezdte védeni ezeknek a vállalatoknak az érdekét. Megáll az ember esze! Jól emlékszem a bankadóra. Mindenki azt mondta, ez a magyar bankrendszer jövedelmezőségének rovására fog menni. Így történt? Nem így történt. Magyarországon sok oknál fogva fejletlen és alulszabályozott piac működik. Bizonyos konfliktusok, társadalmi feszültségek levezetéséhez, egy ilyen piacon keletkezett nagy jövedelmek csökkentése megoldás lehet, különösen, ha ez átmeneti időre szól. A Robin Hood adó két évre szól, a jogszabály is így fogalmaz. Szerintem érdemes érte megküzdeni, és meg is fogjuk tenni!"

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×