eur:
388.9
usd:
359.8
bux:
68123.49
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Folytatódik a titkosszolgálati adok-kapok

A titkosszolgálati miniszter szerint "polipszerűen működő árnyékszolgálatot" lepleztek le, a Fidesz szerint a kormány a titkosszolgálatokat akarja belekeverni a politikába. A nemzetbiztonsági bizottság zárt ülését bojkottálta a Fidesz, de az ülés után, a jelenlegi és a volt titkosszolgálati miniszter is tájékoztatót tartott.

A titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter szerint a nemzetbiztonsági szolgálatok egy polipszerűen működő árnyékszolgálatot lepleztek le. Szilvásy György a nemzetbiztonsági bizottság - fideszes tagok nélküli - zárt ülése után azt mondta: ez képes volt beépülni a különböző állami szervekbe, illetve saját üzleti tevékenysége érdekében magán, üzleti és állami titkokat is feltárt. A tanácskozás témája az a megfigyelési-lehallgatási ügy volt, amelynek egyik szereplője a 2002-ig NBH főigazgató-helyettes mostani cége az UD Zrt.

Hangsúlyozta: fideszes politikusok, azaz Demeter Ervin és Kövér László rendszeres kapcsolatban állt a feljelentésben is érintett személyek egy részével. Állítása szerint, arról is van konkrét információja, hogy feladatot adtak arra, hogy információkat szerezzenek a számukra fontos emberekről.

Szilvásy György közölte: a feladattal megbízott társaság sok esetben törvénytelen eszközöket alkalmazott. Ezek között említette a telefonhívás-listák megszerzését vagy a célszemélyek
környezettanulmányát. Sajtóinformációk alapján ezek között volt Bajnai Gordon miniszter és Keller László államtitkár.

A fideszes Demeter Ervin a nemzetbiztonsági bizottság ülésével egy időben tartott sajtótájékoztatót. Azt mondta: egyre erősebb a magyar közéletben az a gyanú, hogy a titkosszolgálatok részt vesznek a politikai események alakításában, és a politikai élet szereplőivé váltak. Szerinte ez elfogadhatatlan. A titkosszolgálatokat távol kell tartani a politikai küzdelmektől, mert ha ide keverednek, akkor könnyen a politikai banditizmus területén találják magukat - jelentette ki.

Demeter Ervin újságírói érdeklődésre beszámolt arról az ügyben szereplő UD Zrt. vezetőjével 3-4 havonta személyesen vagy telefonon szokott beszélni szakmai kérdésekről. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy semmi olyat nem beszélt Horváth Józseffel, amelynek teljes, vágatlan hanganyagát ne lehetne nyilvánosságra hozni.

Nem egészen fél évvel ezelőtt egy ehhez hasonló ügy már volt napirenden. A Magyar Nemzet idén tavasszal hozta nyilvánosságra, hogy 2002-ben a kormányváltás után több fideszes politikusról és gazdasági vezetőről gyűjtöttek információkat a szocialisták megrendelésére. A magánnyomozó céget a lap szerint Kapolyi László, az MSZP parlamenti képviselője bízta meg a feladattal, de a háttérben állítólag Keller László állt. Kapolyi László később megerősítette, hogy létezik a - magánnyomozást is folytató - Finder Bt.-vel kötött szerződés, de azt cáfolta, hogy politikusok megfigyelésére adott volna megbízást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Kulcsfontosságú adat jött, pattannak a tőzsdék

Kulcsfontosságú adat jött, pattannak a tőzsdék

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×