eur:
389.14
usd:
361.07
bux:
68083.63
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Fleck: Tíz év alatt sem nőtt a bíróságok hatékonysága

Nem nőtt a bíróságok hatékonysága az elmúlt tíz év alatt - vélekedett Fleck Zoltán jogszociológus, akinek most jelent meg Bíróságok mérlegen című könyve. A szakember hozzátette: a rég alkotott szabályok nem tettek lehetővé változásokat a szervezeten belül, ezért azonnali lépésekre van szükség. Fleck Zoltán azt mondta: ha nem történik változás a bíróságokon, akkor az emberek elvesztik bizalmukat a testületben.

A hatékonyság kérdése kapcsán érzékelhető a legjobban, hogy a bíróságok rossz, nem kellően áttekinthető, nem ellenőrzött és a hatásköröket rosszul elosztó rendszerben működnek - mondta az InfoRádiónak Fleck Zoltán jogszociológus, akinek most jelent meg Bíróságok mérlegen című könyve. Kifejtette: nem növekedett a bíróságok hatékonysága az elmúlt tíz év alatt, annak ellenére, hogy jelentősen nőtt az anyagi ráfordítás.

A jogszociológus szerint nem sok minden változott a bíróságokon, ugyanis a hatalmi struktúra annyira be van betonozva az igazgatásban, hogy alig enged változást a rendszerben.

Változott ugyanakkor a társadalom kihívása, és a nyilvánosság eszmélése is megemlíthető - emelte ki Fleck Zoltán, aki szerint ma már nem evidens, hogy nem lehet nyilvánosan kritikát megfogalmazni a bírósági ügyekről, illetve az igazgatás már nem szent tehene a jogállamnak, és lehet arról beszélni, hogy rosszul működik.

Jelentősen át kell tekinteni a szervezeti törvényt és a bíróságra vonatkozó összes lényeges szabályt, valamint újra kell gondolni a struktúrát - hangsúlyozta a jogszociológus. Fleck Zoltán azt mondta: a hatáskörök úgy vannak koncentrálva, hogy azok működésképtelenné és ellenőrizetlenné válnak, és ezeket szét kell bontani.

Olyan elnökre van szükség a Legfelsőbb Bíróságon, aki nagy legitimitással rendelkezik, és elkötelezett a nyitásra - tette hozzá.

A szakember szerint, ha nem indul el változás, a lefelé menő spirál nem fog megállni, és egyre több anomália fog kiderülni, egyre kevésbé lesz őrizhető a bíróság presztízse. Egyre kevésbé fogják az emberek azt gondolni, hogy ügyük eldöntése jó kezekben van, és a kihívásoknak képtelen lesz megfelelni az igazságszolgáltatás - vélekedett Fleck Zoltán.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×