eur:
389.26
usd:
362.71
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Egyedi azonosítót kapnak az élelmiszerek

A nagy értékű élelmiszerek is hamarosan egyedi azonosítót kapnak, az utóbbi időben ugyanis egyre több ilyen terméket hamisítottak. A többi mellett táplálék-kiegészítőket és gyógyszereket hamisítanak.

Az Új Rend és Szabadság Program kormánybiztosa azt mondta, hogy mintegy 5,5 százaléknyi hamisított táplálék-kiegészítő kerül forgalomba, főként az interneten. Megemlítette, hogy eddig három nagy razziát tartottak az érintett hatóságok az élelmiszer- és gyógyszerpiacon, de további ellenőrzéseket is sürgetett.

Közlése szerint az egyedi azonosítók felhelyezése - terméktől függően - 15-280 forint közötti összeget jelentene, míg a leolvasó mindössze 18 ezer forint többletkiadással terhelné az eladókat. Megemlítette, ilyen termékeket több uniós tagországban is rendszeresítettek.

Kondorosi Ferenc szólt arról is, hogy 13 éve készül az új büntető törvénykönyv, de legalább 3-4 év, mire hatályba léphet, ezért olyan jogszabályi hátteret kell alkotni, amely gátat vet az élelmiszerek feketegazdaságnak.

A rendőrség igazgatási központjában tartott konferencián az ország különböző kapitányságairól érkezett bűnügyi állomány tagjai előtt a szocialista politikus azt mondta: olyan egységes adatbázison alapuló "feketelista" létrehozására van szükség, amely kapcsolódik a nyolc együttműködő hatósághoz, így az adó-, a fogyasztóvédelmi- és vámügyekben is összehangoltabb akciókat tudnak érvényesíteni. Amint az Országgyűlés megválasztja az adatvédelmi biztost, kérni fogja ehhez a segítségét - tette hozzá.

Kondorosi Ferenc közölte azt is: az élelmiszer-bűncselekményekben a bírósági perek túl sokáig húzódnak, ezért felajánlották, a rendőrségi szakértők képzéseket tartanak a témában még tapasztalatlan bíráknak.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×