eur:
388.87
usd:
360.46
bux:
68076.06
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A kórháztörvény egyes részei a levesben - a nap legfontosabb hírei

Megsemmisítette a kórháztörvény egyes rendelkezéseit az Alkotmánybíróság. A testület a jogszabály egészét támadó indítványokat elutasította. Az Alkotmánybíróság szerint a többi között ellentétes az alaptörvénnyel az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről szóló törvény azon passzusa, amely alapján a regionális szinten meghatározott fekvőbeteg-ellátási kapacitások felosztásáról, vagyis az ágyszámról a tárca vezetője dönthet.

Az Egészségügyi Minisztérium tudomásul vette a döntést, egyben emlékeztetett arra: a határozat nem visszamenőleges hatályú, így a közfinanszírozott egészségügyi ellátórendszer jelenlegi struktúrája nem változik. A fideszes Mikola István úgy nyilatkozott: azt tartják a legfontosabbnak, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisítette a fekvőbeteg-kapacitások elosztására vonatkozó passzusokat.

Átadták az M6-os újabb szakaszát

Átadták az M6-os autópálya M0-ás csomópontját az Érdi-tetővel összekötő 8,3 kilométeres szakaszát. Az avatóünnepségen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelentette, hogy az új útszakaszt ingyenesen használhatják a 3,5 tonnánál kisebb járművek. A 47,4 milliárd forintból megvalósult rész az ország egyetlen városi autópálya-szakasza, amelynek egyedülálló jellegzetessége a 3 szintes kereszteződés.

Javult a költségvetési egyensúly

Egy év alatt a GDP csaknem 4 százalékának megfelelő mértékben javult az egyensúly - mondta a pénzügyminiszter. Veres János a parlamentben, a zárszámadási törvényjavaslat általános vitájának kezdetén hozzátette: nemzetközi mércével mérve is jelentősen mérséklődött az államháztartási hiány. A pénzügyminiszter ugyanakkor elismerte, hogy az egyensúly helyreállításának a növekedés lassulása volt az ára.

Az szocialisták megfontolják a költségvetési plafon tervét

Hajlandó megfontolni a költségvetési maximumra vonatkozó szabad demokrata javaslatot az MSZP, miután megismerte a törvénytervezet részleteit. Ezt a liberális pártelnök közölte az SZDSZ és a szocialisták újabb egyeztetése után. Fodor Gábor közölte: a megbeszélésen arra kérték a kormányt, hogy még határozottabb lépéseket tegyen a költségvetési hiány mérséklésére. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a találkozó után úgy fogalmazott: továbbra is a költségvetés elfogadását tartja kulcskérdésnek, de az átfogó, nagy politikai kérdésekben nagyjából létrejött a közös megértés állapota.

Orbán kormányzati lépést sürget a pénzügyi váltás elkerülésére

A Fidesz elnöke szerint Magyarországon is komoly következményei lesznek a világgazdasági pénzügyi válságnak, ezért kormányzati lépésekre van szükség. Orbán Viktor, miután Budapesten a gazdasági élet vezető szereplőivel tárgyalt, úgy fogalmazott: le kell számolni azzal az illúzióval, hogy a válság megáll a magyar határoknál. Hozzátette: ez azért sem lesz így, mert a magyar bankrendszer 80 százaléka külföldi kézben van.

Rosszabbul állunk a korrupcióval

Magyarország nyolc helyet visszaesve a 47. helyen áll a Transparency International Berlinben közzétett, éves korrupciós listáján. Alexa Noémi, a szervezet magyarországi ügyvezetője úgy vélte: a hazai korrupció melegágya a párt- és kampányfinanszírozás átláthatatlansága és az ezzel gyakran összefüggő túlbonyolított közbeszerzési rendszer. A listát a legkevésbé korruptnak minősített országok, Dánia, Svédország és Új-Zéland vezetik. A bécsi börze engedélyt kapott

A pénzügyi felügyelet engedélyezte, hogy a bécsi börze többségi tulajdont szerezzen a Budapesti Értéktőzsdében. A felügyelet honlapján közzétett határozat szerint a Wiener Börse megközelítőleg 50 és fél százalékra növelheti részesedését a BÉT-ben; az osztrák tőzsde az ügylettel 46,67 százalékos közvetett tulajdonra tesz szert a Központi Elszámolóház és Értéktárban.

Nem emelte ajánlatát a Mol

Nem emelte árajánlatát a Mol a horvát INA olajtársaság részvényeire. A horvát tőkepiaci felügyelet közlése szerint a határidőig más cégtől sem érkezett ajánlat. A Mol, amelynek eddigi részesedése 25 százalék, többségi tulajdonra akar szert tenni az INA-ban, és részvénycseréről tárgyal a horvát kormánnyal is.

A francia elnök csúcsértekezletet akar

Csúcsértekezletet javasolt a világ vezetőinek a súlyos nemzetközi pénzügyi válság miatt a francia államfő. Nicolas Sarkozy az ENSZ közgyűlésén azt mondta: a konferenciát még az év vége előtt meg kellene tartani. Az unió soros elnöki tisztét betöltő Franciaország államfője hangsúlyozta: létre kell hozni egy közös gazdasági térséget, amely az Európai Uniót és Oroszországot egyesítené.

Ámokfutó Finnországban

A finnországi Kau-haj-okiban 10 tanulót ölt meg és többet megsebesített egy ámokfutó egy iskolában. A 20 éves támadó a felnőttképzéssel foglalkozó oktatási intézmény egyik diákja volt, aki fejbe lőtte magát, majd a kórházban belehalt sérüléseibe. A finn kabinet rendkívüli kormányülést tartott az eset miatt.

Elhunyt Illovszky Rudolf

Elhunyt Illovszky Rudolf, a labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya. A 86 éves sportembert, aki két időszakban is irányította a válogatottat, pénteken tüdőgyulladás miatt vitték kórházba, az orvosok szívnagyobbodást is megállapítottak nála. Illovszky Rudolf a Vasassal négyszer nyert magyar bajnokságot, egyszer Magyar Kupát, kétszer pedig Közép-Európai Kupát. A magyar válogatott szövetségi kapitányaként 1972-ben, Münchenben olimpiai ezüstérmet, ugyanebben az évben Európa-bajnoki negyedik helyet szerzett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×