eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Pocsék áruk: civil és minisztériumi védelem a fogyasztóknak

Megalakult a Fogyasztóvédelmi Tanácsadó Irodák országos hálózata, így már minden megyében működik olyan iroda, amely ingyen fogyasztóvédelmi tájékoztatást ad, és segít a panaszokkal összefüggő eljárások elindításában. Herczog László, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára elmondta: a beadványokkal és azok továbbításával januártól a tárcán belül működő ügyfélszolgálat foglalkozik majd.

Kathi Attila, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője a kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón Budapesten bemutatta, hány olyan termék van forgalomban, amely nem felel meg a fogyasztóvédelmi szabályoknak.

Ha valaki ilyen termékekkel találkozik, panasszal élhet. Szeptembertől már minden megyében van Fogyasztóvédelmi Tanácsadó Iroda, ahol bárki elmondhatja kifogásait, és tájékoztatást kérhet. Egységesebb lesz a fogyasztói panaszok rendje is.

A most létrehozott civil irodahálózat mellett a hatósági ügyek hatékony intézése érdekében állami ügyfélszolgálat alakul a Szociális és Munkaügyi Minisztériumban - mondta Herczog László, a tárca szakállamtitkára.

Az állami fogyasztóvédelmi ügyfélszolgálat 2009. január 1-jével jön létre, és feladata lesz a fogyasztók tájékoztatása, a fogyasztói beadványok fogadása, és azok továbbítása az illetékes hatóságokhoz - tájékoztatott Herczog László.

Bővül a kötelezően nyilvánosságra hozandó információk köre - a jogerős határozatokat a fogyasztóvédelmi hatóságnak fel kell tüntetnie a honlapján -, és szélesedik a fogyasztóvédelmi hatóság szankcionálási jogköre is.

Wittich Tamás, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatója azt mondta, ezek az intézkedések azért is szükségesek, mert a lakosság többsége nincsen tisztában a fogyasztóvédelmi jogaival.

A törvényi változások szeptembertől léptek életbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×