eur:
388.95
usd:
361.88
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Túlkapások - riportkötet a 2006 őszi rendőri erőszakról

Bodoky Tamás, a 2006 őszi rendőri erőszakot vizsgáló könyv szerzője szerint az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése utáni tüntetések és zavargások alatt a rendőrség a törvényességnél és a szükségesnél jóval több erőszakot alkalmazott. A könyvbemutatón Schiffer András ügyvéd úgy vélte: a többi között a politikai hovatartozás miatti kettős mércét kellene elfelejteni ahhoz, hogy ne ismétlődhessenek meg a rendőri túlkapások.

Túlkapások címmel jelent meg Bodoky Tamás könyve, amely az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése utáni zavargásokkal kapcsolatos rendőri intézkedéseket tárja fel.

Az Index könyvek sorozatban megjelenő kötet az internetes portálon 2006 októbere és 2008 augusztusa között megjelent, Gőbölyös Soma-díjas cikksorozaton alapul. A könyvet a 2006 őszén, Budapesten történteket testi épségüket kockáztatva, közvetlen közelből megörökítő fotóriporterek mélyen megrázó képanyagával illusztrálták.

Az Index újságírója az InfoRádiónak elmondta: Gyurcsány Ferenc beszédének nyilvánosságra kerülése után, 2006. szeptember 17-én, 18-án és 19-én a rendőrség ügyetlen volt és alig védekezett, míg szeptember 21-én hajnalban bosszúhadjárat jellegű fellépésnek lehettünk tanúi.

Csak kevés bántalmazó rendőrt vontak felelősségre, és kevés elmarasztaló ítélet született azokban az esetekben, amikor a bántalmazott felismerte az őt megverő rendőrt - mondta az újságíró, aki szerint a bíróságon a rendőrök nem vallottak egymásra vagy alibit szolgáltattak egymásnak, így a legtöbb esetben bizonyíték nélkül felmentették őket, vagy legfeljebb felfüggesztett börtönbüntetést kaptak.

Mentesítették őket a büntetett előélet jogkövetkezményei alól, és tovább szolgálhatnak rendőrként - hangsúlyozta a könyv szerzője, hozzátéve: át kell gondolni a büntetőjog szabályait és lehetővé kell tenni a rendőri egységek parancsnokának felelősségre vonhatóságát.

Az újságíró szerint az olyan esetekben, ahol egyértelműen bizonyítható a bántalmazás, el kell ítélni a rendőrt, és nem szabad engedni, hogy a szakmájában maradjon.

A kettős mérce van Magyarországon


Amíg Magyarországon a kettős mérce érvényben van (tehát másként mérjük meg azt, aki politikailag szimpatikusabb, mint azt, aki távolabb áll tőlünk), addig nincs garancia arra, hogy ezek az események ne ismétlődjenek meg - mondta a Túlkapások című könyv bemutatóján Schiffer András az InfoRádiónak.

Hozzátette: jó lenne, ha létezne egy "Fehér könyv" arról, hogy mi történt 2006 őszén, és kivizsgálnák a rendőrségi anomáliákat is a 2003 óta betiltott tüntetésekkel kapcsolatban.

Ezeket az ügyeket ki kell vizsgálni, meg kell állapítani a megfelelő szakmai és jogi felelősséget - mondta a jogvédő, aki hangsúlyozta: ha következmények nélkül maradnak a rendőri jogsértések, és az egymásnak falazó rendőrök miatt nem sikerül megtalálni a konkrét tettest, az tovább rombolja a közmorált Magyarországon.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×