eur:
390.77
usd:
365
bux:
68279.33
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Orbán: Hagyják abba a politikai pókerjátszmát!

Véget kell vetni a jelenlegi bizonytalan helyzetnek, új politikára, felelős kormányzásra van szükség - jelentette ki a Fidesz elnöke, miután megbeszélést folytatott az SZDSZ vezetőjével. Fodor Gábor azt javasolta, hogy törvényben maximalizálják az államháztartás kiadásait. A szakértői kormányról és az előrehozott választásokról nem volt szó.

A Képviselői Irodaházban megtartott találkozó után Fodor Gábor azt mondta: javasolta a Fidesz elnökének, hogy a parlament fogadjon el a két párt támogatásával olyan törvényt, ami rögzítené, mekkora lehet az államháztartás kiadásainak maximuma a GDP-hez viszonyítva. Fodor azt nem tudta megmondani, hogy mekkora legyen ez az arány, de azt mondta, törvény tiltaná, hogy ezen túlterjeszkedjen a költségvetés.

Fodor Gábor szerint Orbán Viktor pozitívan fogadta a javaslatot. Ahogy azt is, hogy a parlament fogadjon el egy, a kisebbségellenességet elítélő javaslatot.

A két politikus egyetértett abban is, hogy a parlamentnek szavaznia kellene a miniszterelnök Megegyezés című programjáról, magát a javaslatcsomagot ugyanakkor mindketten elfogadhatatlannak tartják.

Az SZDSZ elnöke szólt arról is, hogy miben nem értettek egyet: ilyen a népszavazás, amely "rossz húzás volt" a Fidesz részéről, mert megakasztotta az egészségügyi reformot. A politikus számára ellenszenvesek az ellenzék parlamenti kivonulásai is, mert azok szerinte rombolják a politikai kultúrát.

Orbán: Felelős kormányzást!

Orbán Viktor kijelentette: szakítani kell a jelenlegi, politikai pókerjátszmára emlékeztető helyzettel, amely arról szól, hogy a kormány miképpen tudja összeharácsolni a parlamenti többséget. A Fidesz elnöke szerint új politikára, új kabinetre és felelős kormányzásra van szükség, nem pedig a megbukott koalíció "újrafércelésére".

A volt miniszterelnök arról is beszélt, hogy a nemzetközi pénzügyi válság visszafogja az európai növekedést, ami a jelenleg is szinte csak stagnáló magyar gazdaságra negatív hatással lesz.

Az ellenzéki politikus a költségvetési plafonról azt mondta: a költekezésnek a költségvetési tanács létrehozásával lehet gátat szabni, a Fidesz ugyanakkor nem támogatja a szociális kiadások lefaragását, ám a hitelből finanszírozott osztogatási politikát meg kell akadályozni.

Az egyeztetésen a két pártelnök mellett a liberálisok részéről Gulyás József, Gusztos Péter és Horn Gábor ügyvivő, a Fidesztől pedig Navracsics Tibor frakcióvezető, valamint Pelczné Gáll Ildikó és Kósa Lajos alelnök vett részt.

Ez a második alkalom, hogy a két pártelnök tárgyalóasztalhoz ül egymással. Június 21-i találkozójukon a helyzetértékelésben egyetértettek, de míg Orbán Viktor már akkor is az előre hozott választásban látta a megoldást, Fodor Gábor úgy vélte, hogy erre csak akkor kerülhet sor, ha sem a kormány cselekvési terve, sem a szakértői kormány nem válna be. A mostani találkozót Fodor Gábor kezdeményezte. Az SZDSZ elnöke szeptember 8-án írt levelet az ellenzéki pártelnököknek, amelyben szakértői kormány felállítását javasolta.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×