eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Korai volt az öröm - nem hidalják át a fővárosi dugókat

A Népszabadság Demszky Gábor levelére hivatkozva azt írta, hogy a Margit híd felújítását addig nem kezdik el, amíg a Szabadság híd rekonstrukciója be nem fejeződik. A valóságban azonban nem ütemezték át az átkelők felújítását, és meglehetősen nehéz lesz jövőre Észak-Pesten közlekedni.

A Népszabadság Demszky Gábor Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitánynak írt levelére hivatkozva azt írja, hogy a főpolgármester leszögezte: "a Szabadság híd átadása előtt nem kezdődhetnek olyan munkálatok a Margit hídon, amelyek a közúti forgalom korlátozásával járnak".

A Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája ezzel szemben azt közli, hogy Demszky Gábor azt írta a levélben: "a Margit híd hamarosan kezdődő felújítása során ebben az évben nem kerül sor olyan munkálatokra, amelyek a közúti forgalom korlátozásával járnak."

Mégsem lélegezhetnek tehát fel az autósok, a Margit híd felújítása 2009 elején kezdetét veszi - ahogyan azt az eredeti tervek is előirányozták. A munkakezdés pontos dátumát csak év végén, a kivitelezői szerződések megkötése után közlik.

A beruházás indítása egyébként a Megyeri híd forgalomba helyezéséhez volt kötve, az új északi átkelőhely ugyanis tehermentesítené az Árpád hidat, amely a Margit híd forgalmának egy részét vezetné el. Bár a villamos- és buszforgalom folyamatos marad a Margit hídon, a közúti forgalmat nem engedik rá az átkelőre. A munkálatok a tervek szerint 2010 elején fejeződnek be.

Egy korábbi cikkében az Index azt írta, hogy a forgalmi becslések szerint a Margit hídról a forgalom 60 százaléka az Árpád hídra terelődik. Az óránként 3000 gépjármű várhatóan jóval meghaladja azt a forgalmat, amit elvisz a hídról az M0-s híd megnyitása, ezért a szakemberek óriási dugókra számítanak.

Korlátozott engedély

Ugyancsak napvilágot látott az a hír, hogy az V. kerület korlátozott engedélyt adott a Szabadság híd felújítását végző Hídépítő Zrt-nek. Eszerint az átkelőn csak hét közben dolgozhatnak éjjel, akkor sem csiszolhatnak vagy vághatnak fémet a munkások; hétvégén pedig csak nappal folyhat a munka.

A Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája tájékoztatása szerint a Szabadság híd átadási időpontja sem változott, a kivitelező nem készített új ütemtervet. Vagyis az elképzelések szerint idén december 20-án indulhat meg a hídon a villamosközlekedés, a közúti forgalom pedig csak 2009 májusától.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×