eur:
388.61
usd:
361.54
bux:
68921.78
2024. május 8. szerda Mihály

Kolosi: ki kell zárni a segélyezésből azt, aki nem engedi iskolába a gyerekét

A Tárki elnöke szerint a szegények és a gazdagok jövedelme közötti különbség olyan szinten van, mint a kilencvenes évek közepén. Kolosi Tamás az InfoRádió Aréna című műsorában annak kapcsán beszélt erről, hogy a kutatóintézet nemrégiben jelentette meg a Társadalmi Riport 2008 című kiadványát. A kutató szerint az újraelosztó szociálpolitika helyett az esélyteremtésre kell fektetni a hangsúlyt.

Nem biztos, hogy az a hasznosabb és hosszabb távú megoldás, ha az éhezőnek halat adunk, hanem az, hogy megtanítjuk halászni - ezzel a biblikus hasonlattal szemléltette a Tárki elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában, hogy váltásra van szükség a társadalom- és szociálpolitikában.

Kolosi Tamás ugyanakkor hozzátette: tudomásul kell venni, hogy vannak, akik olyan helyzetbe szorultak, hogy már nem lehet megtanítani őket halászni.

Hangsúlyozta: nem ellenzi a segélyezést, de ellene van annak a szociálpolitikai attitűdnek, amelyik nem a kilábalásban, hanem az adott válsághelyzetek megoldásában keresi a kulcsot.

A kutatóintézet elnöke szerint nagyon fontos az iskola. Azokat a családokat, amelyek nem engedik iskolába járni a gyerekeiket, ki kell zárni a segélyezés rendszeréből, büntetni kell a társadalom számára rendelkezésre álló eszközökkel.

Éppen ezért nem fogadja el azt a szemléletet, amelyik méltatlannak, antiliberálisnak és antiszociálisnak tartja azt, hogy a segélyek kiutalását a gyerekek iskolába járásához kössék.

Az újraelosztó politika helyett az iskolába visszavezető, a képességek megfelelő kibontakozását elősegítő, a munkaerőpiacon lehetőséget teremtő társadalompolitikának kell nagyobb szerepet adni - hangsúlyozta Kolosi Tamás.A rossz döntések helyrehozása hosszú időbe telik

A Társadalmi Riport 2008 című kiadványt nemrég megjelentető Tárki kutatóintézet vezetője úgy véli: a 2005 és 2007 között mért jövedelmi egyenlőtlenségek viszonylag jelentősen csökkentek, és ma a szegények és a gazdagok jövedelme közötti különbség olyan szinten van, mint az 1990-es évek közepén.

Ez viszont nem egyértelműen pozitív folyamat, mert az osztogatás időszakában elsősorban a járadékból élők és a nyugdíjasok helyzete javult, az utóbbi évek megszorításai viszont a legaktívabb és a leginkább munkaképes felső középosztályt érintették - mondta a kutató, aki szerint a gazdasági növekedés erőteljesen lelassult, ami részben a gyorsan meghozott hibás gazdaságpolitikai döntések következménye.

Kolosi Tamás úgy véli: könnyű rossz döntéseket hozni, de hosszú időbe telik azokat kijavítani, ezért ez egy hosszabb folyamat lesz. Ugyanakkor hozzátette: a jelenlegi kormány gazdaságpolitikája az egyensúlyi mutatók javításában valószínűleg sikeres lesz.

A szakember úgy véli: van remény arra, hogy idén vagy jövőre a költségvetés és a gazdaság egyéb mutatóinak egyensúlya helyreáll. Kolosi Tamás azonban hangsúlyozta: ez csak akkor valósulhat meg, ha nem kezdődik el egy újabb választási érdekek által motivált osztogatás.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön
Kis-Benedek József az Arénában

"A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön"

Az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár arról is beszélt, hogy meglátása szerint a közel-keleti konfliktus esetében nagyobb az eszkaláció veszélye, mint Ukrajnából. Szerinte szinte lehetetlen kiszűrni azt, hogy Rafah városában ki a Hamász harcosa és ki nem az, emiatt is lassú az ottani helyzet megoldása és rosszat sejtet az izraeli sietség.

Érkezik a kínai elnök, óriási lezárások jönnek – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×