eur:
389.05
usd:
362.23
bux:
0
2024. május 8. szerda Mihály

Jövőre már nem kell fizetni száz dollárt az amerikai vízumért

Jövő év elejétől vízum nélkül utazhatnak a magyar állampolgárok az Egyesült Államokba - jelentette be a külügyminiszter, miután véglegessé vált az erről szóló dokumentum szövege. Göncz Kinga azt ígéri, a hatóságok nem kérnek majd az utasoktól magánéletre vonatkozó adatokat.

Elérhető közelségbe került az amerikai vízummentesség. Göncz Kinga külügyminiszter bejelentette, Magyarország tartani tudja a menetrendet, így a Bush kormányzat végére már nem lesz szükség engedélyre, ha az Egyesült Államokba szeretnénk utazni.

"Létrejött a magyar-amerikai vízummegállapodás véglegesnek tekinthető szövege. Magyarország a többi új tagállammal együtt tudja megkötni ezt a megállapodást, amely a következő év elejétől lesz ez érvényes" - közölte a külügyminiszter.

Göncz Kinga nem akart részleteket elárulni az egyezményről, hiszen pénteken szeretné a parlamenti pártok elé terjeszteni a dokumentumot.

Korábban felvetődött, hogy a vízummentességért cserébe az amerikai hatóságok túl sok, már-már személyiségi jogokat is sértő adatokat kérnek majd az utasoktól. A külügyminiszter azt mondta, ilyen adatokat nem kell majd megadni.

Ezt júniusban megerősítette az InfoRádiónak April Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete is, aki azt is elmondta, a jövő évtől mi lesz az utazás menete.

"Csak egyszerű adatokat kérünk, olyanokat, amelyeket egyébként is megadnak az emberek légitársaságoknak és utazási irodáknak. Ha a nyomtatványt kitöltötték, akkor néhány órán belül kapnak egy visszaigazolást, amelyben az amerikai hatóságok közlik, hogy utazhatnak-e, vagy nem. Ha a rendszer visszautasítja a kérelmet, akkor a nagykövetséghez kell fordulni. Egy ilyen engedély egyébként két évig érvényes, ez idő alatt annyiszor lehet belépni az országba, ahányszor csak akar" - mondta a nagykövet.

Ez azt jelenti, hogy jövő év elejétől nem kell fizetni több mint száz dollár vízumdíjat, nem kell megjelenni az amerikai nagykövetségen, és nem kell részletes, személyes tájékoztatást adni a beutazásról.

Az Egyesült Államok csomagban kezeli a közép-kelet-európai államokat, így a jövő év elejétől mind a 10, 2004-ben az unióhoz csatlakozott tagállam része lehet a vízummentességi programnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×