eur:
388.72
usd:
361.75
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Melegre és napsütésre várnak a borászok

A tokaji szőlő aszúsodásának jót tehet a jelenlegi, csapadékos időjárás, bár az olyan korán érő fajtáknál, mint a sárga muskotály, a sok eső rothadási folyamatot indíthat el - mondta az InfoRádiónak Mészáros László borász. Gere Attila villányi borász nagyszerű termésre számít, és abban bízik, hogy mostantól száraz, napsütéses lesz az ősz.

Az utóbbi hetek meleg időjárása nagyon jót tett a szőlőnek, így a mostani eső, ha nem hull sokáig, az olyan fajtáknak - a furmintnak és a hárslevelűnek - amelyekből aszú készül majd, ideális - mondta az InfoRádiónak Mészáros László borász. A Disznókő birtok igazgatója hozzátette: a furmint későn érő fajta, ezt október elejéig egyébként sem kezdenék szüretelni.

Azoknak a borászoknak, akik a korán érő fajtákból, főleg a sárga muskotályból szeretnének száraz bort készíteni, nem jön jól az eső, mert beindítja a rothadási folyamatot - magyarázta Mészáros László.

Korai arról beszélni, hogy idén milyen minőségű borok készülnek majd Tokaj-Hegyalján. Még lehetünk optimisták, a szőlő szép, egy-két lisztharmat sújtotta területet kivéve - mondta a borász.

A szőlőszemeknek már érettnek kell lenniük, mire megjelenik rajtuk az aszúsodást okozó penészgomba, a botrytis, aminek fejlődéséhez kell egy kis csapadék. A tokaji termelők számára ideális lenne, ha a hét végére elállna az eső, és melegebb, száraz időjárás váltaná a csapadékost - fűzte hozzá a Disznókő birtok igazgatója.

Villányban a napot várják

Ha tovább tart a csapadékos időjárás, megjelenik a botrytis Villányban is, pedig a penészgomba ellensége a kékszőlőnek - mondta az InfoRádiónak Gere Attila borász. A villányi gazdák a legjobban annak örülnének, ha kellemes, száraz napsütéses lenne az ősz.

Az eddig leszüretelt szőlő - a termés fele - fantasztikus minőségű, ha nem esik az eső, szenzációs termés lesz idén is - jegyezte meg.

Az egyes pincészetek más-más időpontban végeznek a szürettel, hogy mikor, az a feldolgozóakapacitás kérdése - mondta Gere Attila, aki szerint Villányban október közepére végeznek a betakarítással.

Szekszárdon is jó lehet a termés

Egy hónapon belül befejeződhet a szüret a szekszárdi borvidéken. Megvan az esély a jó minőségű borra, ám ehhez az kell, hogy a jelenlegi, csapadékos időjárás ne húzódjon sokáig - mondta az InfoRádiónak a Takler Pincészet tulajdonosa.

Takler András hozzátette: sok nagy felvásárló a csőd szélén van, ráadásul nagy a magyar borkészlet, a gazdasági recesszió pedig kihat a piacra is. Emiatt a tavalyelőtti felvásárlási árak az érvényesek, ezek azonban sok termelő önköltségét sem fedezik.

A borász szerint a minőségi magyar bornak van csak jövője, az olcsó "tömegborral" kizárólag ez tudja felvenni a harcot.

Szőlő a határon túlra

Jó évjáratot várnak az idei szőlőterméstől a soproni borászok, ám a nyár eleji csapadékos időjárás miatt 10-20 százalékkal kevesebb szőlő termett - mondta az InfoRádiónak a Weininger Pincészet pincemestere. Varga Tamás hozzátette: a gyenge minőségű szőlők felvásárlási ára biztosan alacsony lesz.

Egy tárcaközi egyezmény alapján hamarosan Ausztriában is feldolgozható lesz a soproni vidékről származó szőlő. Ezzel kapcsolatban a borász elmondta: sok termelőnek lehetősége nyílik arra, hogy ott dolgoztassa fel termését, de ezzel csak kiáramlik a pénz az országból.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×