eur:
389.58
usd:
363.47
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kerekedik a nagy fővárosi ingatlanpanama

A budapesti városvezetésen múlik, hogy meghiúsítja-e az elmúlt évek egyik legsúlyosabb ingatlanpanama-gyanús ügyletét - írja a Magyar Nemzet. Lapszemle.

Népszabadság

Hamarosan jelent a kormánynak az egykori állambiztonsági iratok sorsáról a titkosszolgálati levéltárakban csaknem egy éve kutató Kenedi-bizottság. A kérdéskör meglehetősen izgalmas, hiszen egyebek mellett azt kell tisztáznia a bizottságnak, hogy milyen állambiztonsági dossziék porosodnak még a titkosszolgálati levéltárakban, és vajon miért. A kormány által 2007 nyarán felállított szakmai testület munkája korántsem bizonyult egyszerűnek, hiszen már a kezdetektől próbálták akadályozni. Legkésőbb augusztus végére kiderülhet, hogy végül is milyen mélyre engedték ásni a titkosszolgálatok az iratfeltárókat, illetve, hogy sikerült-e Kenedi Jánoséknak rábírniuk a velük korábban szembeszegülő szolgálatokat arra, hogy adják át az évtizedek óta a pincéikben porosodó ügynökaktákat.

Magyar Nemzet

A budapesti városvezetésen múlik, hogy meghiúsítja-e az elmúlt évek egyik legsúlyosabb ingatlanpanama-gyanús ügyletét. A Fővárosi Közgyűlés még a június 26-i ülésén döntött arról, hogy a 6-os busz óbudai, Bogdányi úti végállomásának tulajdonjogáért cserébe az Estivo Kft.-nek átadja a XI. kerületi Tétényi út és Etele út sarkán, a leendő négyes metró megállójánál lévő kelenföldi városközpontot, valamint két értékes Ráday utcai ingatlant. Az ügyből akkor politikai botrány lett, a lap szerint ugyanakkor az eddigi fejlemények most abba az irányba mutatnak, hogy egy offshore cég mögé rejtőzködő befektető diadalmaskodik a fővárosiak érdekei felett.

Index

Nem biztonságosak a magyar weboldalak. Sok magyar weboldalon úgy kérnek bizalmas információt a felhasználóktól, hogy nem gondoskodnak az adatok védelméről, állítja a NetLock nevű cég. A magyar internetezőket ért adathalász támadások után talán már beépült a köztudatba, hogy egy weboldalon akkor lehet biztonságosan megadni adatokat, ha a böngésző állapotsorában - az ablak alján lévő keskeny csíkon - egy zárt lakat ikonja jelenik meg. Műszaki értelemben a lakat azt jelzi, hogy a weboldal használt úgynevezett SSL tanúsítványt, tehát a weboldal az, aminek mondja magát. A Netlock megvizsgálta hetvenezer magyar weboldal biztonságát. Alig háromezer szájtnak volt SSL tanúsítványa.

Világgazdaság

A Világgazdaság interjút közöl a Magyar Nemzeti Bank elnökével, aki szerint a vállalatoknak meg kell találniuk az alkalmazkodási módokat a megváltozott makrofeltételekhez, vagyis ahhoz, hogy az inflációs nyomás mérséklődik, miközben az árfolyam erősödő pályán van. Jelenleg a versenyszektorban 9 százalék körüli béremelkedési ütemet mutatnak a statisztikai adatok, miközben a jegybank 3 százalékra próbálja leszorítani az inflációt. Szerinte alacsonyabb bérnövelésekkel is lehetne alkalmazkodni, ám pillanatnyilag a gazdálkodók inkább nagyobb béreket adnak és csökkentik a létszámot. Jelenleg folynak az egyeztetések az inflációs cél újbóli kitűzéséről; az elnök bízik abban, hogy még augusztusban a nyilvánosság elé tudnak állni a megállapodás részleteivel.

Napi Gazdaság

Indokolatlanul, de a fűszerpiacon jelentős áremelkedés mutatkozott az elmúlt két évben. A legjobban a bors ára növekedett, a korábbi 1500-1700 dolláros világpiaci árszint egészen 4000-ig ugrott. Az egyik fűszerforgalmazó ügyvezető igazgatója szerint teljesen bizonytalan a borspiac, és bár a nagykereskedők nehezen tudják érvényesíteni az alapanyag drágulását az üzletláncokban, az nyilvánvalóan meglátszik majd a fogyasztói árakban is.

Penzcentrum.hu

Az olimpia nem csupán a sportolók és nemzetek versenye, hanem kőkemény üzleti lehetőség is. A szponzoráció ugyanis nem csak azt jelenti, hogy az adott cég nevét adja az eseményhez, hanem egy rendkívül hatékony reklámozási eszköz, a márka értékét is nagymértékben erősíti. A Pekingi Olimpia vonzerejét a cégek számára még az is megtöbbszörözi, hogy egy új piac felé nyithatnak. A pénzügyi portál utánajárt, mit kellett tenni annak a multinacionális vállalatnak, aki a 2008-as olimpia szponzorává akart válni.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×