eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Egyre több a kérdőjel a milliárdos büntetés körül

Több rejtély övezi a jogosulatlan agrártámogatásokkal kapcsolatos 35 millió eurós büntetést, amelyet az Európai Bizottság azért helyezett kilátásba Magyarországgal szemben, mert a parcellaazonosítási rendszer hiányosságai miatt a magyar gazdák a jogosultnál ennyivel több pénzt igényeltek Brüsszeltől. Az MSZP szerint nincs büntetés, és nincsenek konkrét számok sem, de kérdés az is, hogy a parlament mezőgazdasági bizottságának miért zárt ülésen kellett meghallgatnia a témában a kormány képviselőjét.

Váratlan fordulatot vett a Magyarországgal szemben múlt héten kilátásba helyezett 35 millió eurós büntetés ügye. Az Európai Bizottság levélben hívta fel a kormány figyelmét arra, hogy a magyar parcellaazonosítási rendszer elavult, és emiatt a magyar gazdák 2005-ben és 2006-ban 35-36 millió euróval több agrártámogatást igényeltek, mint amennyi járt volna nekik. Ezt megerősítette az InfoRádiónak a BruxInfo elemzője.

"Az Európai Bizottság elindított egy eljárást, amelyben visszatérítésre kéri Magyarországot. Magyarországnak ezt nem kell automatikusan visszafizetnie, hiszen - ahogy meg is tette már - fellebbezhet az Európai Bizottság döntése ellen. Ebben az esetben összehívnak egy független bizottságot, tagállami szakértőkből, és az ő döntésük lesz majd az irányadó" - fejtette ki Gyévai Zoltán.

A testület döntésétől függetlenül a parlament mezőgazdasági bizottsága rendkívüli ülésén hallgatta meg a kormány képviselőit arról, hogy mi a magyar álláspont, jogos-e a büntetés, és mi lesz a magyar válasz Brüsszelnek. Erről egyelőre semmit nem tudni, mivel szocialista kezdeményezésre, szabad demokrata támogatással zárt ülést rendelt el a bizottság elnöke, így az ott elhangzottak titkosak.

Az ülés után a szocialista Demendi László egyenesen azt mondta: szó sincs semmilyen büntetésről.

"Nincs arról szó, hogy Magyarországot az EU megbüntette volna 9, vagy 10 milliárd forintra. Nincs erről szó. Nincsenek is számok, csak egy egyeztetési eljárás. Ha itt megállapítanak valamennyi büntetést, ezt nem kell a gazdáknak visszafizetni, hanem ennyivel csökkenti az uniós a magyarországi támogatásokat" - fogalmazott a kormánypárti képviselő.

Font Sándor, a testület fideszes elnöke ezzel szemben azt mondta: igenis vannak számok.

"A zárt ülésen konkrét számok hangoztak el. Meg tudom erősíteni, hogy ezek a számok jelenleg is az unió által említett büntetési tételek. Tehát 35 millió euró, azaz 9 milliárd forint" - jelentette ki a politikus az InfoRádió kérdésére.

A büntetés megléte mellett az sem egyértelmű, hogy miért kellett zárt ülést elrendelni. Demendi László szerint az unióval folytatott tárgyalásokat veszélyeztetné a nyilvánosság, Font Sándor viszont azt mondta: mivel a 35 millió eurós büntetést közpénzből kell majd kifizetni, így az mindenkire tartozik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×