eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nem folytatódnak egyelőre a WTO-tárgyalások

Politikailag nem reális, hogy a jövő év második fele előtt folytatódjanak a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) mezőgazdasági vámok és támogatások, valamint ipari termékekre vonatkozó vámok leépítéséről szóló javaslat megtárgyalása - mondta Garamhegyi Ábel, a kormányszóvivői tájékoztatón csütörtökön Budapesten.

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium külgazdaságért felelős szakállamtitkára szerint a javaslat az Európai Unió és Magyarország szempontjából alapvetően kiegyensúlyozatlan. Hozzátette: egy új, kiegyensúlyozottabb csomagról Magyarország bármikor kész tárgyalni.

A javaslatok aránytalanul nagy, átlagosan 60 százalékos mezőgazdasági vámcsökkentést irányoznak elő az EU számára. Ez nem csak jelentősen növelné a magyar termelők konkurenciájának versenyképességét, hanem alapvetően meg is rendítheti pozíciójukat a legfontosabb nyugat-európai agrárpiacokon, míg a partnerek oldalán az aránytalanul kisebb piacnyitás nem kompenzálná ezt.

Azon agrártermékek esetében, amelyeket az unió mentesíteni kíván a teljes vámcsökkentési kötelezettség alól, jelentős, a teljes uniós fogyasztás 4 százalékát kitevő kedvezményes vámkontingenseket kellene nyitni. Ez a baromfihús esetében hozzávetőleg elérné a jelenlegi szint tízszeresét, 250 ezer tonnát. Ezen felül az Európai Bizottság jelzése szerint a sertéshús kedvezményes vámkontingense minimum 200 ezer tonnával, a bioetanolé minimum 900 ezer hektoliterrel növekedne.

"Le kell vonni a tanulságokat" - mondta Garamhegyi Ábel hozzátéve, hogy azt reméli, a jövőben picit komolyabban veszik azokat a szakmai érdekeket, amelyeket Magyarország a tárgyalásokon felvonultatott.

A kormány csakis olyan megállapodást tart elfogadhatónak, amely képes a magyar termelők versenyképességét és biztonságát szavatolni a nemzetközi piacokon is, és amely kiegyensúlyozott az előnyök és az áldozatok vonatkozásában.

A helyettes államtitkár szerint a mostani csomag nem szolgálta volna a versenyképességet.

A külgazdaságért felelős tárca szerint a júliusi genfi tárgyalások sikertelensége, a megállapodás hiánya nem érinti hátrányosan a magyar gazdaságot. A kormány a találkozót záró EU tanácsi konklúzióival egyetértve átfogó, ambiciózus és kiegyensúlyozott kompromisszumos megoldás kimunkálását tartja szükségesnek.

A kormányszóvivői tájékoztatón jelen volt Veres János pénzügyminiszter is, aki félrevezetőnek nevezte azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a kormány javaslatára módosítanák az áfa mértékeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×