eur:
389.22
usd:
363.92
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Birtokpör Brüsszellel: visszajárnak-e a parcella-milliárdok?

Nem értenek egyet a kormánypárti és ellenzéki politikusok, hogy megbünteti-e az Európai Unió Magyarországot a jogosulatlanul igénybe vett agrártámogatások miatt. Demendi László, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szocialista tagja szerint nincs szó büntetésről. Font Sándor, a testület ellenzéki politikusa viszont arról számolt be a zárt tanácskozás után, hogy az unió 35 millió eurós (mintegy 8,1 milliárd forint) bírságot helyezett kilátásba.

Nem kapott büntetést Magyarország az Európai Uniótól a területalapú támogatások ügyében - közölte az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szocialista tagja. Demendi László a testület rendkívüli zárt ülését követően beszélt erről.

A szocialista politikus hangsúlyozta: az unió nem jelölt meg konkrét számokat, és jelenleg úgynevezett egyeztetési eljárás zajlik az ügyben.

Az InfoRádió kérdésére közölte: Brüsszel kockázatokat lát a magyarországi parcellaazonosító-rendszerben, valamint a helyes mezőgazdasági és környezeti állapottal kapcsolatban van kifogása, mivel szerinte a közösség nem akarja figyelembe venni a magyarországi viszonyokat. Hozzátette: a kifogásolt rendszerek megfelelnek az uniós előírásoknak.

A politikus hangsúlyozta: ha az EU mégis megbünteti az országot, azt nem a gazdáknak kell kifizetni, hanem jövőre ennyivel kevesebb agrártámogatást kap majd az ország. Mivel zárt ülést tartottak a tervezett magyar válaszról, Demendi László csak a saját véleményét mondhatta el, nem beszélhetett az ülésen elhangzottakról.

A bizottság fideszes tagja, Font Sándor azt mondta: az ülésen elhangzottak konkrét számok, méghozzá az említett 35 millió euró. Szerinte egyértelmű a kormány felelőssége, és ez az ügy csak a jéghegy csúcsa, mert várható, hogy az EU ezután folyamatosan vizsgálja majd az országot.

Korábban a Magyar Nemzet írt arról, hogy csaknem tízmilliárd forintra bírságolta Magyarországot az Európai Unió, mert az agrártárca az előírások ellenére nem frissítette három év után a területalapú támogatások odaítélésének alapjául szolgáló úgynevezett parcella-nyilvántartásokat.

Mégis a gazdák fizetnek?

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek (Magosz) Országos Szövetségének igazgatója az InfoRádióban kijelentette: bizonyítéka van arra, hogy a kormány a gazdákkal fizettetné meg a Magyarországgal szemben kilátásba helyezett 35 millió eurós büntetést.

Birtokomban van az a levél, amelyet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal a megyei MVH-elnököknek küldött belső tájékoztatás címén, ebben konkrétan szerepel a 9 milliárd forintos nagyságrendű finanszírozásból való kizárás, vagyis a bírságot az agrártárca a gazdákkal akarja megfizettetni - mondta Budai Gyula.

Hozzátette: a magyar gazdákat olyan dologért akarják felelősségre vonni, amelyről nem tehetnek, mivel a támogatási kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) adatai, 2000-es térképe alapján nyújtották be.

Ha a gazdálkodók tévedtek, akkor azért tévedtek, mert nem megfelelő adatokat kaptak a vidékfejlesztési hivataltól - fogalmazott a Magosz Országos Szövetségének igazgatója.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Virovácz Péter: kellenének segédmotorok a magyar gazdaságba

Virovácz Péter: kellenének segédmotorok a magyar gazdaságba

Nem mindegy, hogy miért növekedett 0,8%-kal a magyar gazdaság 2024 első félévében, így csak a részletek és a második féléves adatok ismeretében lehet majd látni, hogy tovább cikk-cakkozunk-e vagy tartósabb növekedési pályára álltunk. Az ugyanakkor már most látszik, hogy a külpiacokra termelő feldolgozó vállalatok egyhamar nem fognak ipari növekedést stimulálni – egyebek mellett ezekről a témákról beszélt a keddi GDP-adat kapcsán a Checklist csütörtöki adásában Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Az adás második részében Mohos Kristóf,  a Portfolio részvényelemzője volt a vendégünk, akit az üzemanyagárak körüli kavarásról kérdeztünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×