eur:
389.42
usd:
363.44
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Bencze: A rendőrség nem vizsgálódhat Kiss Ernő ügyében

Kiss Ernő a hvg.hu-nak adott nyilatkozatában saját magát is hivatali visszaéléssel vádolja, állításait pedig bizonyítania kell, ha jogi útra terelődik az ügy - mondta az országos rendőrfőkapitány az InfoRádió Aréna című műsorában. Bencze József hozzátette: a rendőrség nem indíthat nyomozást, hiszen már elévült ügyről van szó. Kiss Ernő nyugalmazott rendőrtábornok, a Központi Bűnüldözési Igazgatóság egykori vezetője az interjúban azt állította: 1996-ban Horn Gyula akkori miniszterelnök leállított egy nyomozást, amely Draskovics Tibor akkori pénzügyminisztériumi államtitkár ellen folyt.

Kiss Ernő nyugalmazott altábornagy magát is hivatali visszaéléssel vádolja, amikor azt állítja, hogy 1996-ban Horn Gyula akkori miniszterelnök leállított egy nyomozást, amely Draskovics Tibor, a Pénzügyminisztérium akkori államtitkára ellen folyt - mondta az országos rendőrfőkapitány az InfoRádió Aréna című műsorában.

Bencze József hozzátette: azt a dossziét, amelyre Kiss Ernő hivatkozott a hvg.hu-nak adott interjúban, az elmúlt évben nyilvánosságra hozták az olajügyek kapcsán, de nem tartalmaz olyan adatokat, amelyek bűncselekményt alapoztak volna meg, ráadásul az ügyet annak idején is további intézkedés nélkül zárták le.

Kiss Ernőnek meg kell tudnia védeni az állítását, a rendőrségnek ezzel kapcsolatban most nincs tennivalója. A bűncselekmény, a hivatali visszaélés, ha egyáltalán megtörtént, már elévült - tette hozzá az országos rendőrfőkapitány.

A nyugalmazott altábornagy - véli Bencze József - jól megfontolt szándékkal tette ezt az állítást, számítva arra, hogy jogi úton is felteszik neki a kérdést, mire alapozza szavait. "Erre egyébként meglehetnek a megoldások, mert az ügy tisztázása mindenkinek érdeke" - fűzte hozzá.

Működik a zéró tolerancia

Az ittas vezetőkkel szembeni zéró tolerancia bevezetése óta közel négyezer vezetői engedélyt vontak be a rendőrök a közúti ellenőrzések során; a gyakorlat komoly visszatartó erő - mondta az országos rendőrfőkapitány.

Bencze József szerint a pontrendszer szigorítása is szükséges volt, így a szabálytalankodó sofőrök sokkal hamarabb jutnak el a kritikus pontszámhatárig. Jelenleg mintegy félmillió közlekedőnek vannak büntetőpontjai - jegyezte meg az altábornagy.

Emelkedett a helyszínen kiszabható bírság maximuma is, májustól pedig életbe lépett az objektív felelősség gyakorlata. Mindezek együtt - a folyamatos rendőri akciókkal kiegészülve - a közúti baleseti statisztikák javulását hozta.

Az objektív felelősségről szólva az országos rendőrfőkapitány elmondta: az üzembentartóra, akinek járművével a szabálytalanságot elkövették, legfeljebb 300 ezer forintos bírságot szabhatnak ki.

A hatóság nem az ő szabálysértési felelősségét bírálja el: közigazgatási eljárás keretében üzembentartói felelősség alapján büntetik a meg. Ilyen ügyekben május elseje 74 ezernél is több határozat született, és közel 3 milliárd forintnyi bírságot szabtak ki - fűzte hozzá Bencze József.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×