eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Aránytalanul magas és esetleges a multik állami támogatása

Semmilyen állami szervnél nem áll össze egységes rendszerré, hogy milyen elvek alapján dönt a kormány a Magyarországra érkező befektetők támogatásáról. Konzekvens gazdaságfejlesztésről így aligha lehet beszélni, a beruházások támogatásáról szóló döntések jobbára egyediek. Sokszor inkább a politikai haszon a fő döntési szempont - írja a Figyelő.

A Heti Világgazdaság azt írja, hogy üzletté vált a környezetbarát lakás- és irodaépítés az Egyesült Államok nagyvárosaiban. New Yorkban 2030-ra az épületek fűtési és hűtési rendszerét olyan környezetbarát energiával kell működtetni, amelynek előállítása közben nem kerülnek üvegházhatást okozó gázok a levegőbe. Július elseje óta a beruházóknak szét kell válogatniuk az építési törmelékeket és csak az egészségre nem káros festékeket szabad használni. Hosszadalmasan készülő és költséges tanúsítványokkal kell igazolni, hogy mennyire környezetbarát egy épület, így a zöldhullám hasznának jelentős része a bizonyítványokat kiállító cégeknél csapódik le.

A Figyelő szerint aránytalanul magas és esetleges a multik állami támogatása. A hetilap azt írja: semmilyen állami szervnél nem áll össze egységes rendszerré, hogy milyen elvek alapján dönt a kormány a Magyarországra érkező befektetők támogatásáról. Konzekvens gazdaságfejlesztésről így aligha lehet beszélni, a beruházások támogatásáról szóló döntések jobbára egyediek. A multik támogatásának nemzetgazdasági hasznosságát nem számolja ki senki, sokszor inkább a politikai haszon a fő döntési szempont.

A Heti Válasz egy hete az állami cégekhez menekült ex-képviselőket és minisztereket vette sorra, jelezve, hogy az igazgatósági és felügyelő-bizottsági tiszteletdíjakból élő "járadékos osztály" leépítésével jócskán spórolhatna magán a politika. A hetvenfős listát most százszereplősre bővíti a lap: párttisztségek nélküli háttérembereket nevesítenek, akiket szolgálataikért szintén állami "főhelyekkel" halmozott el a hatalom.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×