eur:
389.52
usd:
363.11
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Visszavonhatják a MÁV ÁBE engedélyét - a nap legfontosabb hírei

Előzetes hozzájárulását adta a MÁV Általános Biztosító Egyesület tevékenységi engedélyének visszavonásához a pénzügyminiszter. Veres János azután döntött az ügyben, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete levelében részletesen megindokolta kérését.

Nem sokkal korábban a pénzügyi felügyelet szóvivője az InfoRádióban arra figyelmeztette a MÁV Általános Biztosító Egyesületnél kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkezőket, hogy fizessék be az esedékes díjat, különben komoly szankciókra számíthatnak. Binder István emlékeztetett: akinek nincs kötelező felelősségbiztosítása, annak baleset okozása esetén a teljes kárt meg kell térítenie, emellett más társasághoz csak akkor lehet átszerződni, ha az előző biztosítónál rendezett a díjfizetés. A PSZÁF július 25-én kezdeményezte a MÁV ÁBE tevékenységi engedélyének visszavonását, miután az egyesület rendkívüli közgyűlésén a tagok elutasították, hogy pótbefizetéssel rendezzék a biztosító helyzetét.

Árvíz: a nehezén túl vagyunk

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára szerint a mostani áradással összefüggésben a nehezén túl van az ország, lakott területet már nem veszélyeztet a víz. Kóthay László a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: eddig több mint ötven településen csaknem kétezren - többségükben önkéntesek - dolgoztak a gátakon, ötezer köbméter homokkal töltöttek meg százezer homokzsákot, és felhasználtak tizenötezer négyzetméter fóliát is. Nem sokkal korábban a fideszes Czomba Sándor azt mondta: a kormány a megelőzés helyett még mindig a védekezéssel foglalkozik. A térség parlamenti képviselője az Info Rádióban hangsúlyozta: a beregi térség 19 településén - hét évvel a 2001-es gátszakadás után - még mindig tartani kell az árvíztől.

A meggy és a dinnye után az alma kerül az aszfaltra?


Az alma felvásárlási áráról kezdeményezett egyeztetést az agrártárca vezetőjével a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Péter Mihály, a szervezet elnökségi tagja közölte: azt kérik Gráf Józseftől, hogy ültesse tárgyalóasztalhoz a termelőket, a felvásárlókat és a feldolgozókat. Péter Mihály emlékeztetett: a szövetség azt kifogásolja, hogy a kelet-magyarországi almatermesztőknek a felvásárlók csupán 9-10 forintot kínálnak a léalma kilójáért, miközben a termelési költség 20-25 forint. Úgy vélte: a termelőknek 30-40 forintot kellene kapniuk a termésért, de - mint mondta - ez kormányzati segítség nélkül nem megoldható. A szakember bejelentette: Gráf József a jövő hét második felére ígérte a tárgyalások megkezdését.

Ombudsmani aggályok a parkolással kapcsolatban


A budapesti parkolási rendelet pótdíjfizetésre vonatkozó szabályainak pontosítását kéri a fővárosi közgyűléstől az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté úgy véli: a parkolási társaság önkényesen értelmezi a rendeletet. Az ombudsman szerint a tisztességes eljáráshoz való joggal összefüggő alkotmányos visszásságot okoz a parkolási társaság ellenőre, ha több fizetési felszólítást is elhelyez az ugyanott huzamosabb ideig, díjfizetés nélkül parkoló gépkocsin. Emlékeztetett: az ombudsmani hivatal már 2006-ban jelezte aggályait, amikor átfogóan vizsgálta a parkolási társaságok, mint közszolgáltatók eljárását.

Geotermikus erőműveket akar a MOL


Egy izlandi és egy ausztrál partnercégével közösen alapított vállalatot geotermikus energia kutatására, termelésére és értékesítésére a MOL. A magyar olajipari társaság közölte: a vállalat emellett geotermikus erőműveket is akar létesíteni. A MOL tájékoztatása szerint a társaságnak és jogelődeinek több mint 70 éves földtani kutatási tapasztalata stabil szakmai alapot nyújt a leányvállalat számára. Az izlandi Enex a szigetország világviszonylatban is élenjáró geotermikus energiaiparának egyik vezető vállalata, az ausztrál Green Rock Energy pedig lehetőséget nyújt ahhoz, hogy az új cég felhasználhassa a dinamikusan fejlődő ausztrál geotermikus energiaipar eredményeit.

Csütörtökön hallgatják meg először Karadzicot

Csütörtökön hallgatják meg először a hágai Nemzetközi Törvényszéken a háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzicot; a volt boszniai szerb vezetőt 11 bűntettel, köztük népirtással és emberiesség elleni bűncselekménnyel vádolják. A 63 éves Radovan Karadzicot múlt hétfőn, 12 évi bujkálás után vették őrizetbe Belgrádban.

Koszovóban megkezdődött az útlevelek kiadása

Koszovóban megkezdték az önállóvá vált ország saját útleveleinek kiadását. Hashim Thaci miniszterelnök történelmi jelentőségű eseményként méltatta az okmányok megjelenését, amely szerinte a terület polgárainak végleges elszakadását jelzi Szerbiától.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×