eur:
389.32
usd:
362.71
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Fizetne-e a biztosító, ha felrobbant volna a világháborús bomba?

Néhány biztosító fizetne, ha felrobbanna egy II. világháborús bomba, és kárt okozna az ingatlanban. A Magyar Biztosítók Szövetsége lakásbiztosítási bizottságának elnökhelyettese szerint nincs szükség arra, hogy a kérdésben a társaságok egységes álláspontot képviseljenek. Fekésházi András hozzátette: a szövetség nem kötelezheti a biztosítókat az ilyen károk megtérítésére.

Egyes biztosítók lakásbiztosítási feltételei tartalmazzák a robbanást és robbantást, másoké csak az utóbbit, és abban is lehetnek eltérések az egyes társaságok között, hogy az általános szerződési feltételekben milyen kizárások szerepelnek - mondta az InfoRádiónak a Magyar Biztosítók Szövetsége lakásbiztosítási bizottságának elnökhelyettese.

Vannak biztosítótársaságok, amelyek a harci cselekményekkel, harci eszközökkel kapcsolatos károkat nem térítenek meg. A feltételekről és a biztosítási eseményekről az ügyfeleknek mindenképpen érdemes tájékozódniuk - közölte Fekésházi András.

Nem lehet előírni a biztosítók számára, hogy mit vállaljanak a feltételeikben: minden társaság a saját üzletpolitikája alapján dönt, a saját díjképzése szerint kalkulálja a díjakat és határozza meg, hogy milyen kockázatokra vállal fedezetet - tette hozzá a MABISZ lakásbiztosítási bizottságának elnökhelyettese.

Előzetes vizsgálat

Az utóbbi években egyre több kivitelező kéri, vizsgálják át a területet, ahol építeni vagy bontani készül, és állapítsák meg, van-e a földben bomba, robbanószer - mondta az InfoRádiónak Tari János tűzszerész.

A szakértő szerint az lenne a helyes, ha minden építkezést megelőzne egy ilyen ellenőrzés, ami ráadásul nem is drága: az építési költségek néhány ezreléke.

Tari János úgy véli: érdemes lenne átvizsgálni azokat a területeket is, amelyeken egykor stratégiai jelentőségű - tehát valószínűleg megbombázott - épületek álltak, és technikailag is megoldható, csak idő és pénz kérdése.

A tűzszerész hozzáfűzte: bizonyos esetekben azt is meg lehet állapítani, hogy az álló épület alatt van-e bomba.

Hanganyag: Kálló Izabella és Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×