eur:
389.65
usd:
363.71
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Vashulladékként végzi a félelmetes óriásbomba - a nap hírei

Nem volt veszélyes az az óriásbomba, amely miatt több mint tízezer embert kellett kitelepíteni Budapest IX. kerületében, a robbanószerkezetet ugyanis már a második világháború idején hatástalanították. A német gyártmányú bombatestben nem volt gyújtószerkezet - közölte Hajdu Gábor ezredes, tűzszerész parancsnok a helyszínen. A bombatestet Sződligetre, a tűzszerészeti telepre vitték, ahol egyszerű vashulladékként kezelik.

Nem volt veszélyes az az óriásbomba, amely miatt több mint tízezer embert kellett kitelepíteni Budapest IX. kerületében, a robbanószerkezetet ugyanis már a második világháború idején hatástalanították. A német gyártmányú bombatestben nem volt gyújtószerkezet - közölte Hajdu Gábor ezredes, tűzszerész parancsnok a helyszínen. A bombatestet Sződligetre, a tűzszerészeti telepre vitték, ahol egyszerű vashulladékként kezelik. Hajdu Gábor elmondta, a második világháború ideje alatt és után gyakori volt, hogy a lehullott bombákat a helyszínen elföldelték, vagy hatástalanították, aztán egyszerűen ott hagyták. A parancsnok szerint a Magyarországon eddig fellelt világháborús bombák 98 százaléka éles volt, ezért nem volt hiábavaló a mostani jelentős készültség és óvatosság. - A Középső-Ferencvárosból több mint 10 ezer embert kellett kitelepíteni a bomba miatt, ők visszatérhettek otthonaikba.

Jelentősen apad a Tisza és a Szamos a határszelvényben, így az árhullám egy héten belül elhagyja Szabolcs-Szatmár-Bereg megye térségét. Erről Bodnár Gáspár, a nyírségi vízügyi igazgatóság vezetője beszélt Vásárosnaményban. Az előrejelzések alapján a következő napokban már nem kell nagyobb esőzésre számítani a Tisza vízgyűjtő területén. A legfrissebb adatok alapján országszerte összesen 18 folyón és patakon, 765 kilométeren zajlik árvízi védekezés.

Nem juthat el mérgező anyag a Tisza magyarországi szakaszára a romániai Csiszla patakba került kismennyiségű nehézfém-szennyeződésből - közölte a környezetvédelmi és vízügyi miniszter. Szabó Imre hangsúlyozta: a román hatóságok kezelni tudják a Borsabányánál történt baleset utáni helyzetet. Az eddigi laboratóriumi vizsgálatok alapján a Tisza vízminősége mindenhol megfelelő; a károsanyag-tartalom nem éri el a határértékeket.

Mintegy 46 milliárd forint megtakarítást jelentett a központi közigazgatás átalakítása - közölte a pénzügyminiszter. Veres János a kormányszóvivői tájékoztatón emlékeztetett arra: a központi adminisztráció átszervezésének kettős célja volt: az, hogy javuljon a méretgazdaságosság, illetve alakuljon ki a regionális struktúra. Répássy Róbert, a Fidesz jogi kabinetvezetője ugyanakkor úgy vélte: a kormány minden eddigi reformja kudarcot vallott, beleértve a közigazgatási reformot is, a regionális közigazgatási hivatalok létrehozása ráadásul alkotmányellenes helyzetet teremtett.

Magyarországon az első félévben 19 százalékkal csökkent az illegális migráció az elmúlt év hasonló időszakához képest. Samu István, az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettese szerint ez azt jelenti, hogy sikeres volt az ország felkészülése a schengeni övezethez való csatlakozásra.

A közoktatási tananyag részévé tenné az elsősegélynyújtást és az életmentés alapjait az MSZP. Kökény Mihály, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke elmondta: azt szeretnék, hogy ne szerezhessen középiskolai bizonyítványt, szakmunkás oklevelet, aki nem tett eredményes vizsgát alapvető életmentő ismeretekből. A politikus arról is beszélt, hogy ősszel bizottsági indítványként törvényjavaslatot nyújtana be a nemdohányzók védelme érdekében; a tervezet alapján minden belső térben lévő munkahelyet és közterületet füstmentessé tennének. Kökény Mihály a népegészségügyi tervek között említette az egészségbarát termék és szolgáltatás védjegy, illetve a 16 éves korban kötelező általános egészségi állapot-felmérés bevezetését. -- A Fidesz szerint az egészségügyben csak akkor lehet továbblépni, ha a kormány teljes körűen elszámol az eddigi intézkedésekkel. Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője azt mondta: az ágazatból 250 milliárd forintot vontak ki, miközben a népegészségügyi programokra 22 milliárdot szánnak.

7,7 milliárd forintos fejlesztési program indul a Szegedi Tudományegyetemen - jelentette be az intézmény rektora. Szabó Gábor közölte: a cél a műszaki és természettudományos képzés erősítése, a kutatás-fejlesztés segítése és az informatikai infrastruktúra korszerűsítése.

Az alagútépítések kivételével mindenhol az előzetes tervek, engedélyek és a koncessziós határidők szerint folynak a munkálatok az M6-os autópálya Bóly és Szekszárd, illetve Szekszárd és Pécs közötti szakaszán - közölte a kivitelező cég főmérnöke. Rakita András reagált azokra a híresztelésekre is, amelyek szerint visszaélések történtek az építkezés során az építőanyagokkal. Mint mondta: a lehetséges visszaélések vizsgálata zajlik, jelenleg erre utaló bizonyítékuk nincs. A Portfolio.hu múlt pénteken számolt be arról, hogy elképesztő pazarlás folyik az M6-os autópálya építésénél. Az internetes lap helyszíni körképe szerint a kialakult feketepiacon 9-10 ezer forintért lehet vásárolni a beton köbméterét, és több száz liter gázolajhoz lehet jutni 220 forintos egységáron.

Vizsgálatot kezdett a TIR Biztosító Egyesületnél a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. Binder István, a szervezet szóvivője az InfoRádióban megerősítette a vizsgálat tényét, de részleteket nem kívánt közölni, csak annyit mondott, hogy az átszerződési időszak előtt áttekintik a kötelező gépjármű-felelősség biztosítási piac szereplőinek működését.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×