eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Rettegett óriásbombából vaskapu utcai vashulladék - a lakók hazatértek

Alig néhány ember maradt azokon a befogadóhelyeken kedd este nyolc órára, amelyeket Budapest IX. kerületében hoztak létre arra az időre, amíg a kéttonnás világháborús bomba miatt kiürítették a környéket. Estére semmi jel nem utalt arra, hogy a kerületből mintegy 16 ezer embert telepítettek ki a Vaskapu utca 41. szám alatt talált világháborús bomba miatt.

A Telepy utca 17. szám alatti általános iskolában mintegy 350 embert helyeztek el nap közben, az intézményt este nyolc órára mindenki elhagyta, már csak két mozgásában korlátozott idős ember várta a mentőautót, hogy őket is hazaszállítsák.

Az iskolában három teremben 200 ágyat helyeztek el, a tornateremben és két pincehelyiségben alakították ki az ideiglenes szállásokat. A polgári védelem által biztosított ágyakat a Telepy utcai és a Bakáts téri, valamint a Lobogó utcai általános iskolákban is összepakolták, azokat szerda reggel szállítják vissza a központi raktárba.

A Bakáts tér 12. szám alatt található iskolából a mentőszolgálat és a Vöröskereszt munkatársai főként idősebb embereket szállítottak haza.

A katasztrófavédelem és a Magyar Vöröskereszt szakemberei az MTI-nek azt mondták, hogy az otthonukat elhagyni kényszerült emberek megértően viselkedtek, nyugodtak voltak, tudomásul vették a kényszerintézkedés szükségességét. Többen közülük felidézték a második világháború idején átélt élményeiket, sokan sírtak, hogy az ekkori pusztítás után több mint hatvan évvel még mindig rettegniük kell a robbanóeszközök hatásaitól.

A IX. kerületben a reggel kilenc órától este hét óráig lezárt területen visszatért az élet a megszokott rendbe, az emberek hazatértek otthonaikba, s már csak néhányan sétálgatnak az utcákon, üldögélnek a parkokban.

Az MTI tudósítójának tapasztalatai szerint kora estére semmi jel nem utalt arra, hogy a kerületből mintegy 16 ezer embert telepítettek ki a Vaskapu utca 41. szám alatt, a Tóth Kálmán utcai kereszteződésnél egy régi malomépület bontásakor talált világháborús bomba miatt.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×