eur:
389.69
usd:
363.8
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Horn Gyula állította le a Draskovics elleni nyomozást - állítja Kiss Ernő

Kiss Ernő nyugalmazott dandártábornok, a Központi Bűnüldözési Igazgatóság egykori vezetője szerint Horn Gyula miniszterelnök állította le a Draskovics Tibor - a Pénzügyminisztérium akkori közigazgatási államtitkára - ellen folytatott titkos nyomozást 1996-ban. Az országos rendőrfőkapitány egykori helyettese erről a hvg.hu-nak adott, kedden megjelent interjújában beszélt. Az igazságügyi és rendészeti miniszter rágalomnak minősítette a nyilatkozatot.

A KBI egykori vezetője a hvg.hu-nak azt mondta: 1996-ban az Országos Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Főosztályának vezetőjeként a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata feljegyzése alapján, Hézag-akció néven titkos nyomozást indított a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára és helyettese ellen.

Mint fogalmazott: "Felmerült ugyanis a gyanú, hogy a két vezető hatalmával visszaélve érte el, hogy a Vám- és Pénzügyőrség 83 millió forintról 100 ezer forintra mérsékelje egy üzemanyag-forgalmazással foglalkozó cég bírságát.

Az időpont alapján, és abból, hogy később, 2000-ben, az olajügyek kivizsgálására létrehozott parlamenti bizottság ebből az érából kiket hallgatott meg, nem nehéz beazonosítani a személyeket: a közigazgatási államtitkár Draskovics Tibor volt, helyettese pedig Csobánczy Péter, aki beosztásából adódóan felügyelte a Vám- és Pénzügyőrséget".

Kiss Ernő kifejtette: az érintett vállalkozás a Kuwait Petroleum Hungary Ltd., azaz a Q8 volt. A nyugalmazott rendőri vezető szerint a PM-vezetők utasították a VPOP parancsnokát a soron kívüli intézkedésre, arra, hogy a korábbi határozatot a Q8 javára meg kell változtatni. A legfőbb ügyész ugyanakkor óvást nyújtott be a PM-hez a törvényes állapot helyreállítása végett, ezt az akkori miniszter elfogadta, a jövedéki bírság összegét 83 millió forintban állapította meg.

Az interjúban a volt főrendőr arról is beszélt, hogy a titkos nyomozást - már a Központi Bűnüldözési Igazgatóság égisze alatt - 1996. december 21-én, intézkedés nélkül, az óvásra hivatkozva, bűncselekmény hiányában megszüntették. Ennek azonban volt előzménye. Az ügyről ugyanis - egyebek mellett - Kiss Ernő jelentést tett a belügyminiszter és az országos rendőrfőkapitány jelenlétében Horn Gyula miniszterelnöknek 1996. október első felében. Nem sokkal később, egy négyszemközti beszélgetés során a kormányfő arra kérte, hogy szüntessék meg a Hézag fedőnevű titkos nyomozást.

A hvg.hu azon felvetésére, hogy megkérdezte-e a miniszterelnöktől, miért kéri ezt, Kiss Ernő azt válaszolta: "Horn Gyula válasza az volt, hogy politikai síkon fogják rendezni az ügyet, ami mellett szólhatott az akkoriban kipattant Tocsik-ügy, mert nyilvánvalóan nem volt szükség még egy politikai botrányra".

A 90-es évek olajbotrányaival már idén sem először hozzák összefüggésbe Draskovics Tibort. Év eleji igazságügyi és rendészeti miniszterré való kinevezésekor ugyanis levették a rendőrség internetes oldaláról a Draskovics Tiborral kapcsolatos, az olajügyekkel összefüggő iratokat. Akkor az ORFK ezt azzal indokolta, hogy nincs szabály arra, mennyi ideig kell fent lennie a honlapon egy nyomozás iratanyagának. Draskovics Tibor pedig azt mondta: szívesen megmutatja bárkinek az iratok másolatát. Budai Bernadett kormányszóvivő február közepén azt nyilatkozta az InfoRádiónak, hogy a miniszterelnök nem akarja visszavonni Draskovics Tibor miniszteri jelölését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×