eur:
389.41
usd:
363.37
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Augusztus 13-ig lehet pótfelvételire jelentkezni - 5500 ingyenes hely van még

Augusztus 13-ig jelentkezhet egyetemre vagy főiskolára pótfelvételi keretében az, akit eddig még nem vettek fel, vagy csupán nem jelentkezett sehova. A jelentkezési lap a felvételt hirdető felsőoktatási intézményeknél keddtől ingyenesen beszerezhető. A felvételi eljárás díja 5000 forint. Mintegy 2200 szakra lehet jelentkezni, ingyenes helyből 5500 van.

Tulajdonképpen minden felsőoktatási intézményben van még hely, ezekre hirdetnek pótfelvételit, amire augusztus 13-ig lehet jeletkezni - mondta el az InfoRádiónak Nagy Gabriella, az Educatio Kht munkatársa. Hozzátette, a teljes lista a www.felvi.hu oldalon olvasható. A jelentkezési lapot keddtől lehet beszerezni a felvételt hirdető felsőoktatási intézményeknél, ingyenesen.

Olyanok nem jelentkezhetnek, akiket már fölvettek a tavaszi eljárás folyamán, mindenki más viszont igen, beleértve azokat is, akik tavasszal sehova sem jelentkeztek - ismertette Nagy Gabriella. Fontos, hogy a pótfelvételi során csak egy intézmény egy szakjára lehet jelentkezni.

Megjegyezte, a rendes és a pótfelvételi keretében felvett hallgatók ugyanabban a képzésben vesznek részt, és ugyanakkor, szeptemberben kezdik meg tanulmányaikat. Várhatóan augusztus végén, szeptember elején értesítik a jelentkezőket az eredményről.

A pótfelvételi díja 5000 forint. Az erről szóló igazolását csatolni kell a jelentkezési laphoz, azokkal a dokumentumokkal együtt, amelyeket a megjelölt felsőoktatási intézmény felsorol a Felsőoktatási felvételi tájékoztató - 2008 szeptemberben induló képzések című kiadványban - fejtette ki az Educatio Kht munkatársa.

Alap-, egységes, osztatlan képzések és felsőfokú szakképzések esetében 1633 szak közül választhatnak a pótfelvételi iránt érdeklődők, míg a felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára 574 mesterképzési szakot hirdettek meg az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapja szerint. Ezek leginkább költségtérítéses képzések, de a mesterképzések és felsőfokú szakképzések között találhatók államilag támogatott szakok is.

A Magyar Nemzet azt írja, alapképzésen már egyáltalán nincs ingyenes férőhely. Egyébként 5500 ingyenes hely várja a pótfelvételire jelentkezőket. Ebből 1557 mesterképzéseken, főleg tanárszakokon áll üresen. A felsőfokú szakképzéseken pedig 4000 embert várnak az államilag finanszírozott helyekre.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×