eur:
389.78
usd:
363.64
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A ferencvárosi bombát már a háború után hatástalanították!

Üres volt a bomba, vélhetően már közvetlenül a háború után hatástalanították - tudta meg az InfoRádió Hajdu István tűzszerész ezredestől. SB 1000-es aknahatású német repülőbomba volt a IX. kerületben talált óriásbomba, másfél méter mélyen volt a földbe fúródva.

Nem volt veszélyes az az óriásbomba, amely miatt kedden több ezer embert kellett kitelepíteni Budapest IX. kerületében, a robbanószerkezetet ugyanis már a második világháború idején hatástalanították.

A német gyártmányú, SB 1000 típusú, aknahatású bombatestben nem volt gyújtószerkezet - mondta el Hajdu Gábor ezredes, tűzszerész parancsnok a helyszínen tartott sajtótájékoztatón kedd este.

A tűzszerészeknek másfél méter mélyre kellett leásniuk, hogy kiemelhessék a szerkezetet. A bombatestet Sződligetre, a tűzszerészeti telepre szállították, ahol egyszerű vashulladékként kezelik - tette hozzá a parancsnok.

Hajdu Gábor elmondta, a második világháború ideje alatt és után gyakori volt, hogy a lehullott bombákat a helyszínen elföldelték vagy hatástalanították, aztán egyszerűen ott hagyták.

A Magyarországon eddig fellelt világháborús bombák 98 százaléka éles volt, ezért nem volt hiábavaló a mostani jelentős készültség és óvatosság - indokolta a rendkívüli intézkedések elrendelésének szükségességét.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×