eur:
388.53
usd:
360.7
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Pert indíthatnak a szentesi rutinműtétben elhunyt nő hozzátartozói

Maximálisan sérült a törvény által előírt elvárható gondosság elve a Szentesen egy nőgyógyászati rutinműtétbe belehalt fiatalasszony ellátása kapcsán, ha minden úgy történt, ahogyan a Délmagyarország című napilap megírta - mondta az InfoRádiónak egy orvosi műhibaperekkel foglalkozó ügyvéd.

Belehalt egy nőgyógyászati rutinműtétbe egy nő Szentesen - írta a Délmagyarország. A lap értesülései szerint a 31 éves asszony spontán elvetélt, és ezért egészségügyi küretet végeztek rajta az intézmény szülészeti és nőgyógyászati osztályán. A beavatkozás során azonban az orvos kilyukasztotta a méhfalat, és ezt nem vette észre.

A beteg csak 48 óra múlva került sebészkés alá, ekkor derült ki, hogy nemcsak a méhfala, hanem a vékonybele is sérült. Ennek következményeként súlyos hashártyagyulladás, szepszis lépett fel. És bár ezt követően többször is megműtötték, a többhetes intenzív kezelés ellenére sem tudták az életét megmenteni; a nő szerdán elhunyt.

Ábrahám László, aki ügyvédként műhibaperekkel foglalkozik, az InfoRádiónak úgy nyilatkozott: ha az eset tényleg így történt, akkor álláspontja szerint a beavatkozás eredménye belefér a műtéti kockázat körébe. A beavatkozás során okozott sérülés azonban nem, mivel az általában azonnal észrevehető, hisz tünetei egy napon belül megjelennek.

Így az egészségügyi törvényben előírt elvárható gondosság elve az ügyvéd szerint ott sérül meg, hogy a beavatkozás során okozott sérülést nem vették észre, a sérüléssel okozott károsodás elhárítása késedelmet szenvedett, és ez vezetett a beteg halálához.

Szavai szerint ebben az esetben a hozzátartozók polgári jogi eljárást kezdeményezhetnek, kompenzáló jellegű, nem vagyoni kártérítési igénnyel léphetnek fel, és vagyoni kárigényüket is érvényesíthetik.

Ábrahám László kifejtette azt is, hogy az ilyenkor szokásos, rendkívüli halálesetekkel kapcsolatos rendőrségi vizsgálatnak kell kiderítenie, hogy történt-e büntetőjogilag értékelhető mulasztás. Azaz a beavatkozást végző orvos megvalósította-e a foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségét, amelyet a törvény 1-5 év szabadságvesztéssel büntet.

Az ügyvéd arra is rámutatott, indulhat eljárás osztályvezető főorvosával szemben is, akinek az ilyen beavatkozásokról tudomással kell bírnia.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×