eur:
389.25
usd:
360.86
bux:
68474.79
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Gazdasági Egyeztető Fórumot hoz létre a kormány

Gazdasági Egyeztető Fórum létrehozásáról döntött a kormány pénteki ülésén - jelentette be a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón. Bajnai Gordon elmondta: a kormány az új szervezet létrehozásával egyidejűleg kezdeményezi a Versenyképességi Tanács, illetve a Vállalkozásfejlesztési Tanács megszüntetését.

A Gazdasági Egyeztető Fórum a kormány vállalkozói szférát érintő döntéseit véleményező és javaslattévő testület lesz - jelentette be a kormányülést követően a gazdasági miniszter.

Bajnai Gordon hozzátette: a fórum tagjai részt vesznek a jogszabályok hatásainak feltárásában, és javaslatokat tesznek többek között a vállalkozásokat sújtó adminisztrációs terhek csökkentésére.

Az új intézmény elnöke a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. A társelnöki funkciót a gazdasági szereplők által választott soros ügyvivő tölti be. A testület tagjai a szakminiszterek mellett a gazdasági élet szereplői, érdekvédelmi szervezetek, kamarák, mint például a Munkaadók és Gyáriparosok Szövetsége, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, illetve a Befektetői Tanács képviselője.

Bajnai Gordon elmondta: a kormány a Fórum létrehozásával egyidejűleg kezdeményezi a Vállalkozásfejlesztési Tanács és a Versenyképességi Tanács megszűntetését.

A testület tevékenysége az Országos Érdekegyeztető Tanács feladatkörét nem érinti, az ülések állandó meghívottja az OÉT munkavállalói oldalának képviselője. A Gazdasági Egyeztető Fórum első ülését várhatóan augusztus végén tartja.

Arra a sajtóban megjelent hírre, mely szerint a kormány titkos tárgyalásokon adóemelésre készül Bajnai Gordon úgy reagált: titkos egyeztetésekről nem tud, de mint mondta, a kormány természetesen foglalkozik az adókérdésekkel, és augusztus végén nyilvánosságra hozzák elképzeléseiket.

Szintén kérdésre válaszolva azt mondta, az áfakulcs 25 százalékra való emelése egy tanácsadói anyagban szerepel, de a kormány ezzel kapcsolatos javaslata még nem készült el. Megjegyezte, hogy ez utóbbi gazdasági és társadalompolitikai szempontokat is figyelembe vesz majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×