eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Felvételi: gazdasági és menedzser szakterületen vannak a legtöbben

Mintegy 82 ezren kerültek be valamelyik egyetemre, főiskolára a felsőoktatásba jelentkezett több mint 96 ezer diák közül. A szeptemberben induló tanévben a legnépszerűbbeknek a Budapesti Corvinus Egyetem egyes szakjai bizonyultak.

Idén a gazdaságtudományi és a bölcsészképzésben volt kiemelkedő a jelentkezők száma a felvehetőkéhez képest. A piacon legkeresettebbeknek számító műszaki és informatikai területen ugyanakkor 1:1 volt az arány, tehát nagyjából a helyeknek megfelelő számban választották ezeket a szakokat a diákok.

Sehol sem volt szükség az idén a bejutáshoz a maximális pontszámra, vagyis 480 pontra. A ponthatár a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakán a legmagasabb, itt 475 pontot kellett elérni. További 20-25 olyan szak van, ahol a bekerüléshez 452 pontnál több kellett.

A Semmelweis Egyetem általános orvosi szakára 432 ponttal lehetett bejutni. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre gazdasági menedzser szakra 441, építész szakra 414, a vegyészmérnökire 384, a mérnök-informatikus szakra 366, fizika szakra 395 ponttal lehetett bekerülni.

A minimális 160 pontot kellett elérni 13 karon, így például a Debreceni Egyetem és a Dunaújvárosi Főiskola gépészmérnöki képzésében, valamint a Gábor Dénes Főiskola mérnök-informatikus szakán.

Nagy Gabriella, az Országos Felsőoktatási Információs Központ munkatársának közlése szerint jogászképzésre több mint háromezer hallgatót, mérnök-informatikus képzésre több mint 2700 diákot vettek fel, míg a gazdaságtudományi és menedzser szakterületen ötezernél több hallgató kezdheti meg tanulmányait szeptemberben.

A nemenkénti megoszlást tekintve a nők kerültek ki győztesen, 55 százalékkal; az új hallgatóknak 45 százaléka lesz férfi.

Államilag finanszírozott képzésben szeptembertől 56 ezer diák tanulhat. Mesterképzésre 3500 államilag finanszírozott helyet különítettek el, a felsőfokú szakképzésben 12500 a tanulók száma.

A ponthatárok országos jelentkezői rangsor alapján, de intézményenként külön megállapítva születnek, hiszen az egyes intézmények más-más ponthatárnál érik el a kapacitásuk határát. A rendszer biztosítja, hogy a jelentkező oda jusson be, ahol a felvételi jelentkezési lapon felállított sorrendjében a pontszáma először eléri a megállapított ponthatárt.

Előfordulhat, hogy valakit nem vesznek fel egyetlen általa megjelölt képzésre sem. Ez esetben lehetősége van a pótfelvételi eljárásba való jelentkezésre. A pótmeghirdetések előreláthatólag 2008. július 26-án jelennek meg. Ezekre augusztus 13-ig lehet jelentkezni. A pótfelvételin természetesen azok is részt vehetnek, akik nem felvételiztek még 2008-ban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×