eur:
389.55
usd:
363.81
bux:
68081.74
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Több tízmilliós bírság az olcsó dinnye miatt

Több tízmillió forintos bírságra számíthat az Auchan áruházlánc magyarországi érdekeltsége, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium vizsgálata ugyanis megállapította, hogy valóban a beszerzési ár alatt értékesítették a görögdinnyét.

Múlt hét elején jelentette be a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a Földművelelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnál, hogy az Auchan áruházlánc a 65 forintos beszerzési ár ellenére 49 forintért értékesíti a dinnyét.

Bár a minisztériumi vizsgálat nem zárult még le teljesen - a vidéki áruházakban jelenleg is folyik az ellenőrzés -, annyit lehet tudni, hogy volt valós alapja a bejelentésnek.

Lukács László, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal elnöke elmondta: az áruházlánc több tízmillió forintos büntetésre számíthat.

2003-ban alkották meg az úgynevezett agrárrendtartási törvényt, amely tiltja a beszerzési ár alatti értékesítést, illetve előírja, hogy a felvásárlónak 30 napon belül fizetnie kell az áruért.

A kiszabható bírság a beszerzési és az értékesítési ár közötti különbség kétszerese lehet.

Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára elmondta, hogy régóta dolgoznak egy olyan rendszer kialakításán, amely visszaszorítaná a feketegazdaságot, és kiküszöbölné a fentihez hasonló problémákat is. "Egy hasonló forgóeszközhitelt fogunk a tészeknek készíteni, mint a gabonahitel, azért, hogy a saját termelőitől, vagy abból az érdekkörből, ahol dolgozik, föl tudjon vásárolni - ez két héten belül hozzáférhető lesz. Emellett sokkal több ellenőrzés várható a szállításokkal kapcsolatban, konkrétan közúti ellenőrzésre gondolok" - mondta.

Az államtitkár szerint a korábban szakértők által javasolt áfacsökkentés nem szorítaná vissza a feketegazdaságot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×