eur:
389.28
usd:
363.02
bux:
68157.7
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Néhány százmilliót vagy tízmilliárdot követelhet vissza az EU?

Közel 10 milliárd forintra büntetheti Magyarországot az Európai Unió, amiért a mezőgazdászok a 2004-2005 évi területalapú támogatásokhoz elavult térképek alapján nyújtották be kérelmüket - mondja a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége elnöke. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerint 2010-ben kell csak új térképet rajzolni. Vita van a Magosz és a minisztérium között az új gazdaságtámogatási rendszer bevezetése miatt is.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége elnöke szerint az Európai Unió 9,7 milliárd forintra büntetheti Magyarországot, mivel a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium és a Földmérési és a Távérzékelési Intézet nem frissítette a Mezőgazdasági Parcellaazonosító Rendszert.

Emiatt a mezőgazdászok 2000-ben készült térképek alapján nyújtották be a 2004-2005-ös évre vonatkozó támogatási kérelmüket az uniónak.

Gőgös Zoltán, a minisztérium államtitkára erre úgy reagált: maximum néhány százmillió forintos visszafizetési kötelezettsége lehet Magyarországnak. A térképeket 5 évente kell újrarajzolni, a jelenleg használatban lévő magyar parcellaazonosító rendszer 2005-ben készült, 2007-ben pedig 30 százalékát frissítették.

Nem támogatja a Magosz a minisztérium elképzelését, hogy 2009-ben átálljanak az összetett gazdaságtámogatási rendszerre, az úgynevezett SPS-re. Jakab István szerint ez kettős bérleti rendszert és kettős földár rendszert alakítana ki.

"Amennyiben az SPS-t bevezetik Magyarországon, kialakul egy kettős bérleti rendszer, egy kettős földár rendszer, elválik a termeléstől a támogatás, gyakorlatilag a termőföldtől függetlenül tudnak kereskedni a támogatással, a föld elértéktelenedik, miközben 2013-tól az uniónak egy teljesen új közös agrárpolitikája lesz, teljesen új támogatási rendszerrel" - jelentette ki.

Gőgös Zoltán szerint az új rendszer nem értékelné le a földet, és éppen ennek a segítségével lehetne kezelni a támogatási kérelmek miatti bonyodalmakat is. "Termelőink túlnyomó többsége nem igényel túl területet, de itt az aluligénylés is számít" - tette hozzá

Az államtitkár szerint az SPS-sel szembeni ellenállás oka az, hogy a gazdák nem értik az új támogatási rendszer alapelveit, tárgyassal azonban szerinte eloszlathatók a kételyek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×