eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Ételmérgezések: az ÁNTSZ szerint szemléletformálásra van szükség

Lényegesen több ételfertőzés történt idén az első fél évben, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Az ÁNTSZ közegészségügyi főosztályának vezetője azt mondta: ennek egyik oka, hogy fellazult a hatósági jelenlét az ellenőrzésben, a másik pedig. Hogy megszüntették a vendéglátóipari dolgozók kötelező oktatását.

Jelenleg konkrét számot nem tudok mondani, de a bejelentett nagy események száma meghaladja a tavalyi évét - mondta az InfoRádiónak Ócsai Lajos. Hozzátette: nagy esemény alatt a fertőzöttek 30 fölötti számát értjük.

Ezek két nagy csoportból tevődnek össze, az egyik a klasszikus szalmonellafertőzések, a másik az étel közvetítésével terjedő fertőző betegségek, jellemzően a calici vírus okozta ételmérgezések csoportja - fejtette ki az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közegészségügyi főosztályának vezetője.

Elmondta, sajnos egyre sűrűbben fordulnak elő ilyenek a szervezett étkeztetéssel foglalkozó helyeken. Egyébként az esetek döntő többsége magánháztartásokból indul ki - jegyezte meg Ócsai Lajos.

Mindennek sajnos nem az időjárás az oka, mert a nagy melegben általában bakteriális ételfertőzések fordulnak elő nagyobb számban - mutatott rá a szakember. Most viszont igazán nincs meleg, arra tudok gondolni, hogy a munkaerő nem rendelkezik kellő és megfelelő szemlélettel - vélekedett a főosztályvezető, aki rámutatott: hiányzik a rendszeres oktatás, és nagy a fluktuáció. Az ellenőrzések is ritkultak.

Az ételfertőzések számának csökkenése azonban attól várható, hogy megfelelő szemléletű emberek dolgoznak az élelmiszerforgalmazásba, akiket folyamatosan képeznek, és ellenőriznek - jelentette ki Ócsai Pál. Az ÁNTSZ munkatársa szerint mindennek a megbetegedés megelőzésére kell koncentrálnia, és ennek kell alávetni az alapanyag-vizsgálatot és az ételkészítés technológiáját.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Fagypont és 20 fok közötti kanyarok: időjárás a jövő héten

Kedden ugyan elszórtan előfordulhat eső, zápor, de alapvetően csendes, őszi idő várható a jövő héten több-kevesebb napsütéssel és 20 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel. A hét második felében a szélvédett, hidegre hajlamos helyeken fagypont köré is hűlhet a levegő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Hol vegyek most lakást, hogy igazán jól járjak?

Hol vegyek most lakást, hogy igazán jól járjak?

Az élénkülő lakáspiaci kereslet közepette legfrissebb Hangulatfelmérésünkben arról is kérdeztük a szakértőket, hogy véleményük szerint az ország mely részein, milyen típusú lakások lehetnek az átlagnál keresettebbek az előttünk álló évben. Összesen 10 szakértő mondta el, milyen típusú és elhelyezkedésű lakóingatlanok iránt lehet az átlagosnál erősebb a kereslet, többen azt is megindokolva, hogy miért.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×