eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Egy APEH-lista, amelyre jó lesz felkerülni

A tervek szerint még ősszel a parlament elé kerülhet a pozitív adóslista létrehozásáról szóló törvényjavaslat, amelynek előkészítésén már dolgoznak az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban. Az új nyilvántartási rendszer a pontosan fizető, megbízható ügyfelek számára gyorsabb hitelügyintézést és alacsonyabb törlesztő-részleteket hozhat - tudta meg a Népszabadság.

A tervek szerint még ősszel a parlament elé kerülhet a pozitív adóslista létrehozásáról szóló törvényjavaslat, amelynek előkészítésén már dolgoznak az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban - tudta meg a Népszabadság. Az új nyilvántartási rendszer a pontosan fizető, megbízható ügyfelek számára gyorsabb hitelügyintézést és alacsonyabb törlesztő-részleteket hozhat. A kormányzat azonban nem adná ingyen a pozitív adóslistát: cserébe azt várja a bankoktól, fogadják el, hogy keményebb fogyasztóvédelmi szabályokkal védik az ügyfelet.

Miközben a jövő év elejétől Németország megkönnyíti a magasan képzett munkaerő beáramlását a kelet-közép-európai tagállamokból - így Magyarországról is -, a kevéssé népszerű szakképző intézeteket is külföldi fiatalokkal szeretné megtölteni - írja a Népszabadság. Francia szakmunkástanulókat már verbuváltak a keletnémet tartományokban mutatkozó krónikus tanonchiány enyhítésére, a kereslet azonban egyre nagyobb. A volt NDK területén a következő években felére csökken a szakmunkásképzőt végzettek száma, ezért a Német Ipari és Kereskedelmi Kamara amellett érvel, hogy a szövetségi kormány 2009-től nyissa meg a képzési-oktatási piacot az új EU-tagállamokból, köztük Magyarországról származó fiatalok előtt.

A Magyar Nemzet azt írja: egy tartozást többször is követel az adóhatóság illetékügyekkel foglalkozó részlege, és legalább két-három kirendeltséget kell felkeresni, mire elintézhetjük ügyeinket - e panaszokat fogalmazzák meg leggyakrabban az illetékhivatalok ügyfelei. Az adóhivatal ugyanakkor nem tapasztalt fennakadást. A társaság tájékoztatása szerint előfordulhat, hogy a felkeresett kirendeltségen nem tudnak segíteni az adózónak, ám a hivatal azt tűzte ki célul, hogy bármely ügyfélszolgálatán valamennyi APEH-hatáskörbe tartozó ügyet el lehessen intézni.

A Magyar Nemzet szerint váratlanul visszavonta Székely Tamás egészségügyi miniszter azon döntését, miszerint a Mátrai Gyógyintézet kékestetői részlegét a Debreceni Egyetemnek adnák át. Az új terv szerint a gyógyintézet mátraházi egységét Heves megye önkormányzata és az egyetem közösen működtetné a kékestetői részleget viszont a szocialista vezetésű gyöngyösi önkormányzatnak és a szintén MSZP-s többségű megyei önkormányzatnak adnák át hasznosításra. A cikk szerint az érintettek attól félnek, hogy magánkézbe kerül a nagy múltú tüdőszanatórium.

Az Index azt írja: cserbenhagyásos gázolás következtében életét vesztette egy fiatal magyar szakmunkás Belgiumban - mondta el Balogh András belgiumi magyar konzul. Az eset szombat éjjel történt Liege környékén. Az áldozat egy 21 éves szakmunkás, akit egy 15 éve Belgiumban működő, építési-szerelési munkákat végző magyar vállalkozás alkalmazott. A kelet-magyarországi fiú a munkatársaival töltötte a szombat estét, majd hazaindult. A kollégái röviddel később utána indultak, de akkorra már halott volt. Egy francia házaspár talált rá az út mellett, ők hívták ki a mentőket, akik megpróbálták újraéleszteni, de hiába. A magyar fiatal olyan súlyos sérüléseket szenvedett a fején és a lábán, hogy a helyszínen életét vesztette.

Az Index szerint kilátásba helyezte szerdán az Európai Unióba utazó amerikai diplomaták vízummentességének ideiglenes megszüntetését az Európai Bizottság arra az esetre, ha nem történik előrelépés a tagállamok egy részével szemben még fennálló vízumkötelezettség eltörlése érdekében. Az EU régebbi tagállamaiból Görögország kivételével mindenhonnan vízum nélkül lehet belépni az Egyesült Államokba, de az újonnan csatlakozott 12 államból 11-nek az állampolgáraira nem vonatkozik ez a kedvezmény, amit az unió a kölcsönösség hiánya miatt nehezményez. A bizottság ugyanezen ok miatt vitában áll Japánnal és Szingapúrral is.

Az igazságügyi tárca hamarosan egyeztet a magyar Államkincstárral a cégbejegyzés illetékfizetési igazolásának meggyorsításáról - tudta meg a Napi Gazdaság. Hiába csökkentették ugyanis két munkanapról egy munkaórára a bírósági ügyintézési határidőt, egy cég bejegyzése az illeték befizetésétől számítva négy-öt napig is eltarthat, mivel az illetékfizetésről szóló - elektronikus - visszaigazolást a kincstár komótosabban adja ki.

Várhatóan az Auchan és a Tesco előtt tüntetnek majd a tejtermelő vállalkozások augusztusban - írja a Világgazdaság. A gazdálkodók azért elégedetlenek, mert a tejfelvásárlási árak az év eleje óta esnek. Szeretnék elérni a kereskedelmi visszatérítések mértékének csökkentését és a magyar tejtermék-forgalom bővítését. A többi között arra kívánják rábírni a kereskedelmi hálózatokat, hogy az itthoni termékek aránya a mai 70-ről 80 százalékra nőjön. Így visszaszorulhatna a sokszor kifogásolható minőségű, olcsó(bb) import.

A portfolio.hu azt írja: a Nemzetközi Valutaalap legfrissebb felmérése szerint úgy tűnik véget ért Európa feltörekvő gazdaságai - köztük Magyarország számára is - az az időszak, amely a 2000-es évektől eddig gyors felzárkózást hozott a kelet-közép-európai, balti és balkáni régió számára. A valutaalap szakértői a potenciális gazdasági növekedés lassulása mellett a túlhevülési és egyensúlyi problémákat is figyelmeztetőnek tartják. Hazánk sajnos több szempontból is kitűnik: a legalacsonyabb potenciális növekedési tempó és a legmagasabb eladósodásból fakadó kockázatok jellemzik.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×