eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Augusztusban demonstrálnak a tejtermelők az áruházláncoknál

Augusztusban több nagy áruházlánc környékén fognak demonstrálni a tejtermelők az év eleje óta csökkenő tejfelvásárlási árak miatt - mondta az InfoRádiónak Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnökhelyettese. A termelők a csökkenésért a többi között a kereskedelmi láncokat okolják, mert szerintük azok indokolatlanul lenyomják az árakat.

Több oka is van a demonstráció szervezésének, az egyik az, hogy a tejtermelők önköltség alatti árat kapnak a tejért, 95-100 forintról mostanra 80 forintra csökkent az ár - mondta el az InfoRádiónak Istvánfalvi Miklós.

A Tej Terméktanács elnökhelyettese szerint a tejfeldolgozók a rendkívüli importnyomás miatt és a hazai, többségükben külföldi tulajdonú kereskedelmi láncok magatartása miatt szorulnak ki az értékesítésből.

A demonstráció helye és időpontja egyelőre nem publikus, az elnökhelyettes annyit árult el, hogy az augusztusban lesz megtartva, több nagy áruházlánc környékén. Keressük a további partnereket, például a Vágóállat és Hús Terméktanács tagjait. Minél szélesebb termelői és feldolgozói kört próbálunk mozgósítani - tette hozzá.

Ha szorosabban együttműködnénk, nagyobb ráhatásunk lehetne az árakra - jegyezte meg Istvánfalvi Miklós. Ugyanakkor próbáljuk fölhívni is a figyelmet arra, milyen akadályai vannak a méltányos árak érvényesítésének.

A külföldi tulajdonú áruházláncok nem ugyanúgy viselkednek Magyarországon, mint anyaországukban. Ott más a hazai és a külföldről behozott termékek aránya. Itt dömpingárakkal dolgoznak, ezt azonban otthon kerülik.

A beszállított külföldi termékek minősége nem éri el a magyar termékek minőségét. Ezt tételesen is be kívánjuk bizonyítani ezeket a demonstrációkon - hívta fel a figyelmet a Tej Terméktanács elnökhelyettese.

Istvánfalvi Miklós elismerte, közvetlenül is el tudnának jutni a fogyasztókhoz, vannak is ilyen terveik. Jelenleg azonban az áruházláncok mintegy 80 százalékát adják a magyar kiskereskedelmi forgalomnak. Így csak rajtuk keresztül lehet érvényesülni az élelmiszerpiacon - fejtette ki az elnökhelyettes.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Fagypont és 20 fok közötti kanyarok: időjárás a jövő héten

Kedden ugyan elszórtan előfordulhat eső, zápor, de alapvetően csendes, őszi idő várható a jövő héten több-kevesebb napsütéssel és 20 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel. A hét második felében a szélvédett, hidegre hajlamos helyeken fagypont köré is hűlhet a levegő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Hol vegyek most lakást, hogy igazán jól járjak?

Hol vegyek most lakást, hogy igazán jól járjak?

Az élénkülő lakáspiaci kereslet közepette legfrissebb Hangulatfelmérésünkben arról is kérdeztük a szakértőket, hogy véleményük szerint az ország mely részein, milyen típusú lakások lehetnek az átlagnál keresettebbek az előttünk álló évben. Összesen 10 szakértő mondta el, milyen típusú és elhelyezkedésű lakóingatlanok iránt lehet az átlagosnál erősebb a kereslet, többen azt is megindokolva, hogy miért.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×