eur:
388.9
usd:
363.08
bux:
68275.9
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Áradnak a folyók, és újabb hatalmas esőzés várható

Tovább folytatódik a csapadékos időjárás pénteken, az északi országrészben és az Alföldön egyes helyeken akár 30-50 milliméter csapadék is lehullhat. Az észak-magyarországi folyókon a csapadék miatt már így is árhullám vonul le.

Pénteken területi átlagban 20 milliméternyi csapadék várható, lokálisan pedig - főként az északi országrészben, a Hernád és a Sajó vízgyűjtő területén - ennek akár a két és félszerese is lehullhat csütörtök éjjel és pénteken - közölte az Országos Meteorológiai szolgálat.

Kolláth Kornél meteorológus tájékoztatása szerint javulás csak szombattól várható. Északi folyóink külföldi vízgyűjtő területein, a Felvidéken és Kárpátalján az 50 millimétert is meghaladhatja az eső mennyisége.

A meteorológus kiemelte: az egész ország területén kedvezőek a feltételek nagy esők kialakulásához, emiatt várhatóan az északi régiókra pénteken kiadják a másodfokú riasztást - tette hozzá Kolláth Kornél.

Az elmúlt napokban lehullott jelentős mennyiségű csapadék hatására árhullám vonul le az észak-magyarországi folyókon. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) tájékoztatása szerint árad a Hernád, amelynek teljes hosszára harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el csütörtök déltől.

Rohamosan emelkedik a folyók vízszintje

Az előrejelzések szerint a következő időszakban mintegy 40 milliméternyi csapadék várható a folyó külföldi vízgyűjtőjén. Ha a jelzettnél is több csapadék esik, akkor a vízszint elérheti az eddigi legnagyobb vízállást.

A Hernád vízgyűjtőjén - elsősorban a Magas-Tátra térségében - lehullott nagymennyiségű eső miatt rohamosan emelkedik a folyó vízszintje, és bár a víz magassága ezt még nem indokolná, azért harmadfokú a készültség, mert a víz "robbanásszerű" emelkedésére készülnek - mondta Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) szóvivője.

A szlovákiai, ruzsini víztározóba másodpercenként mintegy 360 köbméter víz érkezik, és jelenleg másodpercenként 280-300 köbmétert engednek tovább. A Hernád legnagyobb mellékága, a Tárca árhulláma már tetőzött Eperjesnél, míg az alatta lévő szakaszon folyamatosan árad.A Sajón és a Bodrogon első, a Túron másodfokú készültségi szinteket elérő vízszintek várhatóak. A vízügyi igazgatóságok folyamatosan figyelik a hidrometeorológiai helyzetet és felkészültek a szükséges védekezési munkákra.

A minisztérium arról is beszámolt, hogy a Kraszna külföldi szakasza az elmúlt 24 órában harmadfokú készültségi fok fölötti vízállásokkal tetőzött. A Tiszán Vásárosnaménytól lefelé mindenütt első fokot meghaladó vízszintek várhatóak a hétvégére, az alsó szakaszokon pedig a következő hét elejére.

A Dunán, Nagybajcsnál, a felső szakaszon első fok közeli vízszintek várhatók, a folyó alsóbb szakaszán az árhullám "ellapul", Budapesten 473 centiméteres tetőzés várható a hétvégére. Ez a szint másfél méterrel a rakpartok alatt van - írta a KVVM közleményében.

Üllőn lakóházak vannak veszélyben

A nagy mennyiségű csapadék lakóházakat veszélyeztet Üllő térségében, Nagykátán egyes utak járhatatlanok - közölte a katasztrófavédelem, amely eddig tizenkét autót küldött a helyszínre.

Branyiczky Márk, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese elmondta, a csapadékelvezető árkok nem tudnak megbirkózni a nagy mennyiségű esővízzel, ezért az több helyen megállt az utcán és az udvarokban.

A szakemberek sok helyen a vizet szivattyúzzák, de van, ahol a fákról lehulló ágakat távolítják el a felső vezetékekről vagy a közutakról. Nagykátán egy utcában annyi víz gyűlt össze, hogy akadályozza a közúti forgalmat - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint eddig mintegy hetven riasztást kaptak a térségből, de folyamatosan érkeznek hozzájuk az újabb jelzések.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×