eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Előzetes ismeretek nélkül is sikeres lehet az újraélesztés

A középiskolások már rendelkeznek azzal a fizikai erővel, ami egy eszméletlen ember keringésének biztosításához szükséges, és az újraélesztés alapfogásai 4 óra alatt megtaníthatóak - jelentette ki a Magyar Nemzeti Szívalapítvány elnöke. Nagy András főorvos hozzátette: a Kardiológus Társaság és az alapítvány kezdeményezi, hogy mind a középiskolai tananyagnak, mind az autóvezetői oktatásnak szerves része legyen az újraélesztés megtanítása.

A legtöbb ember semmilyen képzésben nem részesül ma Magyarországon arról, hogy mi a teendő akkor, ha eszméletlen embert lát. Emiatt kezdeményezzük azt, hogy kezdődjék meg széles körben az újraélesztés és a korai defibrillálás oktatása, és legyen ez része a középiskolai tanulmányoknak - mondta az InfoRádiónak Nagy András kardiológus főorvos.

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány elnöke szerint a középiskolásoknak már megvan a kellő fizikai erejük, ami a keringés biztosításához szükséges. Az alapítvány pedig rendelkezik megfelelő mennyiségű, oktatásra alkalmas defibrillátorral és szimulációs babával.

A hivatalos norma szerint négy órás a képzés. De a főorvos szerint még akkor is eredményes lehet az újraélesztés, ha semmilyen kiképzést nem kapott az azt végző személy.

Példaként hozta, hogy a chicagói repülőtéren két év alatt 77 ezer szívhalál történt, a túlélési arány viszont több mint ötven százalékos, és az esetek felében olyan, arra járó utas végezte az első beavatkozást, aki nem részesült kiképzésben. Nem kell tehát attól félni, hogy ez végrehajthatatlanul nehéz művelet lenne - jelentette ki a kardiológus.

Hozzátette: az autóvezetői oktatásban az elsősegélynyújtást csak felületesen érintik. Ennek sem része az újraélesztés oktatása. Szeretnénk ezért a vezetői oktatás súlyozott elemévé tenni, amit számon is kérnek a vizsgán.

A 4-5 percen belüli érdemi segítségnyújtás sokszorosára növeli a túlélés esélyét - hívta fel a figyelmet az elnök. Ezért véli úgy, hogy nagyon nagy a szerepe a laikusoknak. Dr. Nagy András figyelmeztetett, fontos, hogy minél hamarabb végezzék el a mellkasi kompressziót, a mellkas összenyomását.

Elmondta azt is, sok esetben azt sem tudják a segítségnyújtók, hogyan kell csinálni a befúvásos lélegeztetést. Pedig az első időszakban még elegendő mennyiségű oxigén van a vérben, ha a keringést sikerült pótolni ily módon - jelezte a kardiológus.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 18. 10:22
×
×
×
×