eur:
389.6
usd:
361.95
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Vállalkozásokat támogatnának a kormánnyal közösen a takarékszövetkezetek

A kis- és közepes vállalkozások támogatására, vagy önkormányzati fejlesztésekhez felhasználható alap létrehozását ajánlotta a kormánynak az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke. Demján Sándor azt mondta: a szövetkezetek 700 milliárd forintnyi szabad pénzeszközeiből több részre bontva hoznak létre a célra egy 4-500 milliárd forintos fix alapot. Csökkentené a benzin jövedéki adóját, valamint a távhő és az alapvető élelmiszerek áfáját a Fidesz. A nap legfontosabb hírei.

A kis- és közepes vállalkozások támogatására, vagy önkormányzati fejlesztésekhez felhasználható alap létrehozását ajánlotta a kormánynak az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke. Demján Sándor azt mondta: a szövetkezetek 700 milliárd forintnyi szabad pénzeszközeiből több részre bontva hoznak létre a célra egy 4-500 milliárd forintos fix alapot. Hozzátette: cserébe egyebek mellett részt kérnek az önkormányzati számlák vezetéséből, a forrásért pedig megfelelő kamatot kapnának. A rendezvényen részt vevő Veres János pénzügyminiszter azt mondta: megvizsgálják, hogy az említett alap hogyan működhet mindenki számára hasznosan.

Csökkentené a benzin jövedéki adóját, valamint a távhő és az alapvető élelmiszerek áfáját a Fidesz. Az erről szóló javaslatokat Orbán Viktor, a párt elnöke és Varga Mihály alelnök ismertette. Az indítványt a tervek szerint a Házbizottság július 9-ei rendkívüli ülésén nyújtják be az Országgyűlésnek. A Fidesz elnöke azt mondta: nem a kormány ellenében, hanem helyette dolgozták ki a javaslatokat, mert szerinte a kabinet nem képes az áremelkedés elleni hatékony lépésekre. Orbán Viktor úgy vélte, hogy a drágulás okozta magasabb állami bevételek fedezetet nyújthatnak a lépésekre. Daróczi Dávid kormányszóvivő azt mondta: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök várja a részletes javaslatokat, az azok költségvetési hatásait bemutató számításokkal együtt.

Az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi a szociális- és munkanélküli ellátások megnyugtató rendezése érdekében az MDF. A párt elnöke szerint az egyik legfontosabb kérdés ma Magyarországon az igazságtalan, a munkavállalással szemben a munkanélküliséget támogató segélyezési rendszer reformja. Dávid Ibolya emlékeztetett: a szabályzás megváltoztatása érdekében egyes önkormányzatok már népszavazási kezdeményezést is indítottak. Hangsúlyozta: tartalmilag egyetért az önkormányzatok törekvésével, de szerinte valódi eredmény csak parlamenti vita és egyeztetés során jöhet létre.

Felhatalmazta a Nemzeti fejlesztési Ügynökséget a kormány arra, hogy megkösse a fővárossal a 4-es metró támogatási szerződését - jelentette be a kormányszóvivő. Budai Bernadett hozzátette: az aláírás feltétele, hogy a Fővárosi Önkormányzat kiegészítse és pontosítsa a beruházás dokumentációját. --A teljes 4-es metró beruházás a jelenlegi számítások szerint 517 milliárd forintba kerül; az állam és a főváros közötti finanszírozási szerződés 320 milliárd forintról szól. A többi pénzt, összesen 224 milliárd forintot Brüsszeltől reméli a főváros.

Egyetért az adók és járulékok mielőbbi csökkentésében, valamint a pártfinanszírozás rendezésének fontosságában az SZDSZ és a KDNP elnöke. Fodor Gábor és Semjén Zsolt egyaránt hangsúlyozta: a két párt politikai értékvilágában lévő különbségek ellenére több területen is komoly esélyt látnak az együttműködésre.

A versenytorzító hatást nevezte a korrupció leginkább negatív következményének Bod Péter Ákos volt jegybankelnök. A szakember a Budapesti Corvinus Egyetem által készített, a korrupciót vizsgáló tanulmányának bemutatóján azt mondta: a pártok és az önkormányzatok egyaránt jelentős korrupciós kockázatot jelentenek. Bod Péter Ákos azt mondta: a 3.200 magyar önkormányzatnál az ügyintézés bizonytalansága és az ellenőrzés gyengesége növeli a korrupció lehetőségét, és ezen csak az átláthatóság növelésével lehetne változtatni.

Eddig hatan érdeklődtek a MÁV Általános Biztosító Egyesület átvétele iránt - közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője. Binder István az INFORádióban azt mondta: az új tulajdonos ügyében az egyesület közgyűlése július 24-én hozza meg a végleges döntést. A szóvivő arról is beszámolt, hogy a társaság mintegy 200 ezer ügyfele postai úton rendezheti az esedékes negyedévi díjait. Felhívta a figyelmet arra, hogy évközben nem lehet biztosítót váltani, de van rendkívüli lehetőség egy másik társaságot választani. --A MÁV Általános Biztosító Egyesület egymilliárd forintos sikkasztási ügyével összefüggésben a cég elnök-vezérigazgatóját és három társát áprilisban helyezte előzetes letartóztatásba a bíróság.

Egy magyar lányt választottak Nagy-Britannia legjobb fiatal belsőépítészének. Boronkay Linda, a londoni Metropolitan Egyetem másodéves hallgatója egy rangos szakmai pályázaton nyerte el a címet.

Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×