eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Orbán Viktor Fodor Gáborral karöltve oszlatná fel a parlamentet

Tárgyalásra hívta Fodor Gábort, az SZDSZ új vezetőjét a Fidesz elnöke. Orbán Viktor szerint az ellenzéki SZDSZ-nek is a parlament feloszlatása az érdeke.

Orbán Viktor azt mondta: ha az SZDSZ valódi ellenzéki pártként viselkedik, akkor megvan a szükséges számú szavazat a parlament felosztatásához, ami az előrehozott választások előfeltétele.

Az ellenzéki politikus szerint az MSZP-t kivéve mindenkinek - beleértve az SZDSZ-t is - az az érdeke, hogy minél hamarabb döntésképes kormánya legyen az országnak, ez pedig - mint mondta - előrehozott választások nélkül nem megy.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: az utóbbi fél évben nem volt olyan közel a komoly hatalmi változás lehetősége, mint most, és az a kérdés, hogy az SZDSZ bátorsága meddig terjed.

"Nem voltunk az utóbbi fél évben olyan közel a komoly hatalmi változás lehetőségéhez, mint amilyen közel most. Az a kérdés, hogy az SZDSZ bölcsessége és bátorsága meddig terjed" - mondta a Fidesz vezetője.

Annak kapcsán, hogy Fodor Gábor szerint az SZDSZ csak akkor támogathatja az előrehozott választást, ha a pártok megállapodnak abban, a következő kormány nem módosíthatja az alkotmányt, a választási és az állampolgárságról szóló törvényeket, Orbán Viktor azt mondta: éppen ezek azok a kérdések, amelyekről beszélni kell.

A Fidesz elnöke reménytelennek tartja, hogy az SZDSZ visszamegy a koalícióba, és minden folytatódik, úgy ahogyan eddig, csak másképp hívják majd miniszterelnököt. "Ennél sokkal jobb véleménnyel vagyok az SZDSZ új elnökéről. Nem hiszem, hogy a cégér vagy a homlokzat átfestésével beérné" - jegyezte meg Orbán Viktor, aki szerint az SZDSZ kiírná magát a politikából, ha "visszasündörögne" a koalícióba.

A pártelnök három lehetőséget lát Magyarország előtt: vagy marad a kisebbségi kormányzás, vagy lesz egy "álkisebbségi" kormányzás, ahol az SZDSZ ellenzékben van, de kormánypártként viselkedik, vagy pedig előre hozott választást kell tartani, és meg lehet kezdeni "a válság felszámolását célzó válságkormányzást".

Hangsúlyozta: a kisebbségi kormány képtelen Magyarország súlyos válságát kezelni, és a legrosszabb válasz azokra a kihívásokra is, amelyekkel Európa szembesül, így élelmiszerárak és az energiaárak emelkedésére.

Fodor Gábor a levélről annyit mondott, hogy megkapta, de tartalmáról nem beszélt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×