eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Magyarországon nincs üzlet korrupció nélkül - a nap legfontosabb hírei

A Transparency International elemzése alapján szinte lehetetlen korrupciómentesen működni a magyarországi üzleti életben. A civil szervezet tanulmányában úgy fogalmaz: a korrupció a megkérdezett vállalkozók szerint az üzleti és a kormányzati, önkormányzati szektor között nagyobb, mint az üzleti szférán belül.

A visszaélések a Transparency International becslése szerint 20-25 százalékkal drágítják meg a közbeszerzéseket. A kutatás alapján a korrupciót az összefonódások, az önkormányzatok likviditási nehézségei, a politikusok és tisztviselők alulfizetettsége és a korrupció letörésére irányuló politikai akarat hiánya is erősíti. Daróczi Dávid kormányszóvivő hangsúlyozta: a kabinet továbbra is határozottan fellép a korrupció ellen, és szerinte a Transparency International is elismerte, hogy előrelépés történt az ügyben.

Orbán Viktor Fodor Gáborral együtt oszlatná fel a parlamentet

Tárgyalásra hívta Fodor Gábort, az SZDSZ új vezetőjét a Fidesz elnöke. Orbán Viktor azt mondta: ha az SZDSZ valódi ellenzéki pártként viselkedik, akkor megvan a szükséges számú szavazat a parlament feloszlatásához, ami az előrehozott választások előfeltétele. Az ellenzéki politikus szerint az MSZP-t kivéve mindenkinek - beleértve az SZDSZ-t is - az az érdeke, hogy minél hamarabb döntésképes kormánya legyen az országnak, ez pedig - mint mondta - előrehozott választások nélkül nem megy. Orbán Viktor úgy fogalmazott: az utóbbi fél évben nem volt olyan közel a komoly hatalmi változás lehetősége, mint most, és az a kérdés, hogy az SZDSZ bátorsága meddig terjed.

Az Országgyűlés elrendelte a népszavazást a magánbiztosítókról

Elrendelte az egészségbiztosítási rendszerrel összefüggő népszavazást az Országgyűlés. A referendumot az Albert házaspár kezdeményezte azért, hogy Magyarországon ne vezessenek be mindenki által kötelezően választandó, üzleti alapon működő több-biztosítós egészségbiztosítási rendszert. A képviselők 345 igen, 2 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett fogadták el a népszavazást elrendelő határozatot.

Megjelent a pályázati kiírás a BKV vezérigazgatói posztjára

Megjelent a nemzetközi pályázati kiírás a BKV vezérigazgatói posztjára; a jelentkezés benyújtási határideje június 30-a. Az új vezető augusztus 1-jétől 5 évig töltheti be a tisztséget. A jelentkezőktől műszaki vagy gazdasági egyetemi végzettséget, legalább öt éves vállalatirányítási tapasztalatot, legalább két éves, államigazgatásban és/vagy közszolgáltató szektorban szerzett vezetői gyakorlatot, valamint az angol és/vagy a német nyelv tárgyalási szintű ismeretét várják el. A pályázat elbírálásakor előnyt jelent a vállalati válságkezelés, újjászervezés terén, illetve a krízis-, vagy sztrájkhelyzetben szerzett tapasztalat.

Részben elismerte bűnösségét a móri ügy vádlottja

Részben elismerte bűnösségét a 8 halálos áldozatot követelő móri fegyveres bankrablás egyetlen vádlottja a Fejér Megyei Bíróságon délelőtt megkezdődött tárgyaláson. W. Róbertet előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen, társtettesként elkövetett emberöléssel, valamint lőfegyverrel- és lőszerrel való visszaéléssel vádolja a Fővárosi Főügyészség. A 35 éves férfi a bíróság előtt azt mondta: ott volt ugyan a helyszínen, és részt vett a bankrablásban, de senkit nem ölt meg. A vádlott állítása szerint félt a fegyvereket gyűjtő N. Lászlótól, aki zsarolta, és többször megfenyegette őt és családját is.

Gyorsvasút Horvátországban

Megkezdődött Horvátország legnagyobb vasúti beruházásának előkészítése; az építkezés eredményeként öt éven belül gyorsvasúti pálya épül a magyar határtól az Adriáig. A most megépülő két párhuzamos, részben új sínpáron, óránként 200 kilométeres sebességgel száguldhatnak majd a vonatok, amelyek így 5 helyett 2 óra alatt érhetnek a magyar határtól Fiuméig. A munkálatok még az idén elkezdődnek és a tervek szerint 2013-ra fejeződnek be.

Sztrájkolnak a sofőrök Spanyolországban

Spanyolországban határozatlan idejű sztrájkot tartanak az üzemanyagárak emelkedése ellen tiltakozó teherautósofőrök. A demonstrálók megrongálták azokat a járműveket, amelyek áthajtottak útlezárásaikon. A megmozduláshoz csatlakoztak a francia fuvarozók is; ők mindkét oldalról lezárták a határátkelőket, és csak a személyautókat, valamint a kétkerekű járműveket engedik át. Bordeaux közelében 200 jármű zárta el az utat, 30 kilométeres torlódást okozva. Franciaországban már hetek óta tartanak a magas üzemanyagárak elleni tiltakozó megmozdulások, amelyekhez közúti fuvarozók mellett a gazdák és halászok is csatlakoztak. Sztrájkolnak a teherautósofőrök Portugáliában is; ott már vasárnap éjjel országszerte utakat zártak le a kamionosok.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×