eur:
401.06
usd:
366.54
bux:
74336.17
2024. október 11. péntek Brigitta

Percenként 36 futballpályányi erdő tűnik el a Földről

Magyarország is csatlakozott ahhoz a nemzetközi kezdeményezéshez, amely célul tűzte ki az erdőirtás megállítását. Eszerint 2020-tól már nem csökkenne a világ erdőinek nagysága.

A Földön percenként 36 futballpályányi területen semmisül meg az erdő. Mindez drámai következményekkel járhat, hiszen az erők kulcsszerepet töltenek be a globális felmelegedés elleni harcban.

Az erdőirtás a Föld szén-dioxid kibocsátásának 15-20 százalékáért felelős. Évente mintegy 13 millió hektárnyi erdőt vágnak ki, jelentős részüket a világ tüdejének számító esőerdőkből.

A WWF nemzetközi természetvédelmi szervezet célja, hogy 2020-ra megálljon az erdők irtása. Kezdeményezésük fontosságát egy óriási képeslapon 63 ország aláírásával demonstrálták.

Minderről egy egyezmény is készült, amelyet a magyar környezetvédelmi miniszter is aláírt - mondta az InfoRádióban a WWF Magyarország természetvédelmi igazgatója.

Figeczky Gábor hozzátette: mindez a földi élet fennmaradásához szükséges biodiverzitást is jelentősen rontja. A Föld állat- és növényfajainak 90 százaléka az erdőkben él, az esőerdők irtásának következtében pedig már eddig is igen jelentős részük kipusztult.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Helyzetjelentés Floridából: bajba jutott magyarok jelentkezését várja a tiszteletbeli konzul

A hurrikán után most a tornádóktól tartanak Florida lakói – mondta Pazaurek Piros tiszteletbeli konzul, aki a Hungarian Hub elnevezésű nonprofit szervezet elnökeként az amerikai magyarok összefogásáról is beszámolt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Németország egyre súlyosabb válsághelyzetben van, és lehet, hogy még nem láttuk a legrosszabbat

Németország egyre súlyosabb válsághelyzetben van, és lehet, hogy még nem láttuk a legrosszabbat

A német gazdaság ötödik éve stagnál, és már biztos, hogy 2024 is elveszett év lesz a németek számára. Az előrejelzések szerint Európa legnagyobb gazdasága jövőre már megkezdheti a kilábalást, csakhogy van ezzel egy probléma: az előrejelzők már az idei évre is növekedést prognosztizáltak. Az öt éve tartó stagnálás már önmagában is komoly probléma, ám nem ez a legrosszabb forgatókönyv: ha a magas jegybanki kamatemelések végül a vártnál jobban korlátozzák a gazdaságot, akkor akár recesszióba is fordulhat a német gazdaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×