eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Emléktáblát avattak Gál Tibor borász tiszteletére - képgaléria

Az idei Pannon Bormustrát követő fogadáson emléktáblát avattak Gál Tibor tiszteletére. A neves egri borász egyebek mellett a Pannonhalmi Apátsági Pincészet létrehozásában is közreműködött, alapítója volt továbbá a mostani versenyt elindító Pannon Bormíves Céhnek. Az emléktáblát Várszegi Asztrik főapát megáldotta.

A Pannon Bormustrát lezáró fogadáson emléktáblát avattak Gál Tibor neves egri borász tiszteletére. A 2005-ben, fiatalon elhunyt borász most lenne 50 éves.

Egri pincészetének felépítése mellett Gál Tibor számos magyarországi és külföldi borászati projektben működött közre. Tehetsége, kiemelkedő szakértelme már fiatal korában megmutatkozott.

Neves külföldi pincészetekben is dolgozott, egyebek mellett Olaszországban, Németországban, Dél-Afrikában. Komoly díjak és elismerések sorát nyerte el itthon és külföldön alkotott boraival. Külföldön is sok helyen ismerték és tisztelték a borral foglalkozók.

Magyarországon alapítója volt a Pannon Bormíves Céhnek, részt vett számos nemes kezdeményezés megvalósításában, így a Pannonhalmi Apátsági Pincészet létrehozásában is.

Özvegye, Gál Ibolya, valamint négy gyermeke a borász halálát követően továbbvitte az egri borászatot, Gál Tibor Pincészet néven. Gál Ibolya mellett a két nagyobb gyerek, a borászati egyetemi tanulmányokat folytató ifjabb Gál Tibor és a közgazdászhallgató Gál Zsombor is részt vesz a pincészet irányításában.

Munkájuk minőségét jól jelzi, hogy a mostani Pannon Bormustrán is csúcsbor minősítést kapott egyik boruk, a 2006-os Egri Chardonnay.

Gál Tibor a pinot noir mellett éppen a chardonnay fajtát kezelte megkülönböztető figyelemmel. Első bordeaux-i aranyérmét is egyik egri chardonnay borának köszönhette.

Életműve annak ellenére meghatározó és tiszteletre méltó, hogy tragikusan fiatalon hunyt el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×