eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Európai fórumon a támadják a 25 milliárdos szoftverbeszerzési tendert

Az Európai Bizottság versenypolitikai biztosához fordult három nyílt forráskódú, szabadon használható szoftverek forgalmazásával foglalkozó magyar vállalkozás a 25 milliárd forint értékű szoftver-közbeszerzés miatt.

A közbeszerzési pályázat kiírása eleve meggátolja a versenyt: olyan leszűkítő módon fogalmaz, ami nem teszi lehetővé, hogy más szoftvertermékek a győzelem reményével pályázhassanak - mondta az InfoRádiónak az Open SKM ügyvezetője.

A három cég, mielőtt az Európai Bizottság versenypolitikai biztosához fordult volna, a Gazdasági Versenyhivatallal vette fel a kapcsolatot az ügyben, amely eljárást is indított; az első tárgyalás július 7-én lesz - tette hozzá Kürti László.

Ez a szoftver-közbeszerzési ügy túlmutat a kiírás összegén, hiszen a magyar elektronikus közigazgatási szolgáltatásokat alapvetően meghatározzák azok a szoftverek, amelyeken ez létrejön - mondta az Open SKM ügyvezetője.

Lemaradunk?

Szakértői tapasztalatunk, hogy a Microsoft rendszerek aktuálisan még egymással is nehezen, a nyílt szabványoknak megfelelő szoftvertermékekkel pedig egyáltalán nem működnek együtt - közölte a szakértő. Ez a fajta szoftverbeszerzés tehát visszaveti a gazdaság, a digitális írástudás és az elektronikus közigazgatási szolgáltatások fejlődését; nagyon jelentős technológiai lemaradásba kerül az egész ország - hangsúlyozta Kürti László.

Az Open SKM ügyvezetője elmondta: a három cég nem a központosított közbeszerzési pályázatokért felelős, Miniszterelnöki Hivatalhoz tartozó Központi Szolgáltatási Főigazgatóságot támadja, csak a keretmegállapodás kiírását.

A kezdeményezők - magyarázta Kürti László - abban reménykednek, hogy kimondásra kerül: ez a pályázati kiírás törvénysértő, nem felel meg sem a magyar, sem az európai jognak. A három cég már azt is sikerként könyvelné el, ha megakadályozható lenne, hogy egyetlen cég kerüljön monopolhelyzetbe a közigazgatásban.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×