eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A higgadtabb Orbán Viktor jóval elfogadhatóbb a választóknak

Az MSZP-nek jelenleg egymilliónál kevesebb elkötelezett szavazója van, az elfordult választók egy része azonban visszatérhet a szocialistákhoz - mondták az InfoRádió Aréna című műsorában közvélemény-kutatók. A Medián ügyvezetője szerint az utóbbi hetekben Orbán Viktor egy higgadtabb, nyitottabb arcát láthatjuk, ez pedig őt elfogadhatóbbá teszi a választók jelentős része számára. A Szonda Ipsos véleménykutatási igazgatója kiemelte: a Fidesz szavazói tábora annak ellenére van hosszú ideje együtt, hogy rendkívül heterogén.

A legutóbbi közvélemény-kutatási adatok azt mutatják, hogy az MSZP népszerűsége nem csökken tovább - hangzott el az InfoRádió Aréna című műsorában.

Závecz Tibor, a Szonda Ipsos véleménykutatási igazgatója kifejtette: a szocialista párt támogatottság jelenleg 15-16 százalékos a teljes népesség, míg 24 százalékos a biztos párt választók körében. Ez 700-800 ezer aktív elkötelezett szavazót jelent - tette hozzá.

Hann Endre, a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet ügyvezetője kiemelte: akik eddig kitartottak a szocialisták mellett, azok egy bármikori választáson az MSZP-re szavaznának. Többségében idősekről van szó, míg az, hogy mikor tér vissza a szocialistákhoz a többi, elpártolt szavazó, az a gazdasági helyzeten is múlik.

A Fidesz népszerűsége nagyban függ a párt választási kampányának negatív jellegétől - vélekedett Hann Endre. A Medián ügyvezetője szerint az utóbbi hetekben Orbán Viktor pártelnök egy higgadtabb, nyitottabb arcát láthatjuk, ez pedig őt elfogadhatóbbá teszi a választók jelentős része számára. Ha ez tartós marad, akkor a választói támogatottság is tartós maradhat, de ez egy törékeny egyensúly - tette hozzá.

Závecz Tibor közölte: az ellenzéki párt szavazói tábora annak ellenére van hosszú ideje együtt, hogy rendkívül heterogén. Az lehet a Fidesz célja, hogy ezt a hárommilliós tábort egyben tartsa, mert ezáltal bármelyik választást képes lesz megnyerni, nagy erő lakozik a támogatottsági adatban - mondta.

Hann Endre kiemelte, hogy a lakosság 30 százaléknak nincs pártkötődése, de Orbán Viktor elérte, hogy immár elfogadott politikusnak számít ebben a körben is.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 18. 10:22
×
×
×
×