eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A felelősök számonkérését javasolja az ÁSZ Hiller Istvánnak - a nap legfontosabb hírei

A felelősök számonkérését javasolja az oktatási és kulturális miniszternek az Állami Számvevőszék az előírásoktól eltérő módon számított egyházi kiegészítő támogatás miatt. A szervezet a 2004-2005-ös, illetve a 2006-2007-es tanévet vizsgálta; az eredményeket most tették közzé.

A számvevőszék szerint az egyházak számára megállapított közoktatási kiegészítő támogatás összege nem felelt meg a törvényi előírásoknak és a vonatkozó kormányrendeletnek; ez csaknem 2,7 milliárd forint elmaradt állami támogatást jelent. A számvevőszék jelentésében hangsúlyozza: az egyházi közoktatási intézményekben a vizsgált tanévekben értékközpontú eredményes nevelési-oktatási munka folyt.

Simor: nem érett a helyzet az euró-bevezetés idejének kijelölésére

A Magyar Nemzeti Bank egyetért a kormánnyal abban, hogy a helyzet még nem érett az euró bevezetése céldátumának meghatározására - közölte a jegybank elnöke. Simor András az Országgyűlés költségvetési bizottságának ülésén kifejtette: egyetértenek a miniszterelnök javaslatával, miszerint erre a kérdésre jövőre érdemes visszatérni, amikor már látható, hogy a 2006-os kiigazítás milyen sikerrel járt a maastrichti kritériumokat illetően.

Három magyar hitelszerződés az Európai Beruházási Bankkal


Luxembourgban három hitelszerződést írt alá Magyarország az Európai Beruházási Bankkal, összesen 440 millió euró értékben - jelentette be a pénzügyminiszter a helyszínen. Veres János az Európai Unió pénzügyminisztereinek tanácskozást követően elmondta: jó esélyt lát arra, hogy kedvező megállapodással zárul a lex MOL, vagyis a közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásokat érintő magyar szabályozás módosításának európai bizottsági vizsgálata. A pénzügyminiszterek jóváhagyták, hogy Szlovákia január 1-jén csatlakozzon az euróövezethez.

Támogatásra pályázhatnak a pólusvárosok

Több mint 9 milliárd forintra pályázhatnak a gazdaságfejlesztés szempontjából fontos regionális központok, az úgynevezett pólusvárosok - közölte a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára. Molnár Csaba a kormányszóvivői tájékoztatón arról beszélt, hogy pályázatonként legfeljebb 1 milliárd 750 millió forint nyerhető el, a résztvevőknek 10 százalék önrésszel kell rendelkezniük. Közben a Fidesz megismételte: a kormány továbbra is alkalmatlan az uniós források fogadására és kezelésére.

Magyar szoftvergyártók panasza

Panasszal fordul az Európai Bizottság versenypolitikai biztosához három, szoftvertermékeket forgalmazó magyar vállalat. Kürti László, az egyik cég ügyvezetője elmondta: a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság január elején írt ki eljárást szoftverek beszerzésére 25 milliárd forintos értékben, de a tender feltételei - szerintük - több ponton sértették a szabad verseny elvét, és hosszú távon biztosították a Microsoft monopóliumát az oktatásban és közigazgatásban. Az üzletember hangsúlyozta: a dokumentációban 1631 alkalommal szerepel a Microsoft megnevezés, ami önmagában is törvényellenes. A tender eredményét közben kihirdették: a megbízást a Microsoft vállalatai nyerték el.

Fokozott ellenőrzés a Moszkva téren

A fővárosban kéthónapos fokozott ellenőrzési akciót indított a II. kerületi önkormányzat a Moszkva téren. A városrész fideszes polgármestere bejelentette: annak ellenére próbálnak rendet csinálni, hogy a terület tulajdonosa és kezelője a Fővárosi Önkormányzat, üzemeltetője a BKV és a közterület-fenntartó, a rendért pedig a Budapesti Rendőr-főkapitányság felel. Láng Zsolt hangsúlyozta: azért indították az akciót, mert a felelősök semmit nem tesznek azért, hogy Budapest egyik legfrekventáltabb tere ne legyen tele hajléktalanokkal, zugárusokkal és emberkereskedőkkel. A II. kerületi önkormányzat városrendészeti csoportvezetője az InfoRádióban elmondta: a fokozott ellenőrzésben helyi városrendészek, polgárőrök, valamint a helyhatóság által fizetett szabadidős rendőrök is részt vesznek; a munkában az I. és a XII. kerület is segít. Vajthó Gábor hozzátette: két hónap múlva felajánlják majd a területért felelősöknek, hogy őrizzék meg a megteremtett rendet a Moszkva téren.

Feljelentést tett a fővárosi Fidesz-frakció

Jogosulatlan gazdasági előnyszerzés gyanúja miatt feljelentést tett a fővárosi Fidesz-frakció a 2006-os budapesti útfelújítások ügyében. Papcsák Ferenc fideszes politikus azt mondta: a súlyos szabálytalanságok miatt kellett a fővárosnak több mint 600 millió forintot visszafizetnie az államnak. Hangsúlyozta: a büntető feljelentés mellett polgári és munkajogi kérdésekben is lépéseket akarnak tenni, és szerintük felvetődik a teljesítést igazolók politikai felelőssége is. Budapest 2006-ban 129 útszakasz felújításához igényelt 4 és fél milliárd forintot. Később az ellenőrzést végző szervezet 55 útszakasznál észlelt elszámolási és egyéb problémát.

Nyomoz a BRFK a BKV-szerződések ügyében

Nyomozást folytat a Budapesti Rendőr-főkapitányság a BKV egyes, külső cégekkel kötött szerződései ügyében. A közlekedési vállalat közleménye szerint a gazdaságvédelmi főosztály ismeretlen tettes ellen, hűtlen kezelés gyanúja miatt indított eljárást, mert a feltételezések szerint a szerződésekben vállaltak nem teljesültek, vagy az elvégzett munka nem állt arányban a kifizetett összeggel.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×