eur:
389.29
usd:
362.2
bux:
67966.81
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Gyurcsány: Közös dolgaink lassan kezdenek jó irányba fordulni

Munkahelyteremtést, a munkavégzésre ösztönző szociális rendszer és munkavégzésre képessé tevő oktatási rendszer megteremtését szorgalmazta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke a párt választmányának ülésén.

A kormányfő szerint Magyarországon közös dolgaink lassan kezdenek jó irányba fordulni, érzékelhetők az elmúlt két év erőfeszítéseinek eredményei.

Gyurcsány Ferenc beszélt arról is, hogy érdemi változásokra van szükség az adórendszerben - többre, mint korrekciókra -, de nincs lehetőség a rendszer teljes átalakítására. Hozzátette: a szociális segélyezést hozzá kellene kötni a munkavégzéshez.

A kormányfő úgy vélekedett: 2008 "a trendek fordulóéve" lehet, mert a gazdaság gyorsuló ütemben kezdett el növekedni, tavaly december óta hónapról-hónapra csökken az infláció. Idén ismét növekednek a jövedelmek, a nyugdíjak és a fogyasztás - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc elmondta "lassan törlesztettük a múlt adósságát, és itt az idő, hogy a holnappal foglalkozzunk".

Az MSZP elnöke szerint a cél az, hogy a kormány 2010-ig a szociális biztonság megőrzését ötvözze a gazdasági növekedés ösztönzésével. A célok közzé sorolta az Európai Unió növekedési átlagát két százalékkal meghaladó gazdasági növekedést, azaz, hogy középtávon öt százalékkal növekedjen a magyar gazdaság.

Gyurcsány Ferenc beszélt arról is, hogy érdemi változásokra van szükség az adórendszerben - többre, mint korrekciókra -, de nincs lehetőség a rendszer teljes átalakítására. Azt mondta, csökkenteni kell a munkavégzéshez kötődő, a vállalkozásokat terhelő adókat, az adórendszernek arra kell bátorítania, hogy fehéren foglalkoztassanak, de mindezeknek nem szabad veszélyeztetniük a gazdasági egyensúlyt.

Hozzátette: a szociális segélyezést hozzá kellene kötni a munkavégzéshez. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, "a közösség szolidaritáselvű támogatása az együtt kell, hogy járjon azzal, hogy mindazok, akiket támogatunk, maguk is erőfeszítést tesznek annak érdekében, hogy elsősorban munkával, elsősorban legálisan végzett munkával keressék önmaguk és családjuk boldogulását".

A kormányfő a munkavégzésre képessé tevő oktatási rendszerről közölte, intézkedések szükségesek a koragyermekkori foglalkoztatás, a védőnői rendszer, a közoktatás, a szakképzés és a felnőttképzés területén.

A Fidesz szerint a kormányfő folytatja a hazugség politikáját. Iván László, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője azt mondta: a Gyurcsány-kormány megszorító intézkedéseinek legfőbb vesztesei közé tartoznak az idősek, akiktől az elmúlt időszakban három havi nyugdíjat vett el a kabinet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×