eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Online környezetvédelmi jelentések a Balaton partjáról

Mobil levegőmérő állomást telepítettek Balatonfüreden a szakemberek, hogy nyáron folyamatosan mérni tudják az ózon, a nitrogénoxidok és a szállópor koncentrációját - mondta el a Közép-dunántúli Környezetvédelmi felügyelőség igazgatója. Az adatok a környezetvédelmi tárca honlapján elérhetőek lesznek.

A mérőállomást a balatonfüredi Eszterházy Strandra telepítik. Azért ez a jó helyszín, mert más helyeken az országban már vannak mérőkonténerek, de a Balaton körül még nincs ilyen - mondta el Kling István.

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség igazgatója hozzátette: a nyári szezonban és ősz elején végeznek méréseket, különösen a talaj közeli ózonkoncentrációra figyelve. Emellett nitrogénoxidot, valamint a nagyon kis szemcseméretű szálló por mennyiségét mérik majd.

Meteorológiai adatokat is rögzít a berendezés: méri egyebek között a szélsebességet, a szélirányt, és a páratartalmat.

A magas-légköri ózonkoncentráció csökkenése elősegíti, hogy az UV sugárzás mértéke megnövekszik a talaj közelében. Ennek eredményeképpen viszont megnövekszik a talaj közeli ózonkoncentráció. Ez káros az egészségre, ezért fontos mérni és figyelni az erre vonatkozó adatokat.

A mérési eredmények bekerülnek majd a központi adatbázisba, és a környezetvédelmi tárca honlapján megtekinthetőek lesznek - mondta Kling István.

A honlap jelenleg is számos információt közöl. Megtudható például a vizek hőmérséklete, vagy például az aktuális UV-B sugárzás mértéke. A Balaton hőfoka jelenleg 20,9 Celsius fok.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×